Kvóty, nebo sex?

Iveta Křížová

Iveta Křížová Zdroj: Strategie

Chceš-li dostat článek na titulní stránku novin, použij do titulku slova sex, rakovina či Hitler. Touto radou mě před několika lety obohatili zasloužilí novinářští bardové. Fungovalo to. Jenže vyvíjíme se, my Evropané. Dovolím si proto doplnit spolehlivé trháky o další tutovky: teroristé, islamisté, ale také imigranti a kvóty.

Média se do těchto slov doslova zamilovala a není dne, aby alespoň jedno z nich pořádně neproprala. Připomeňme vleklé debaty a titulní články o kvótách o rovnosti pohlaví, kvótách na mléko, kvótách na cukr… Ačkoli jim jen hrstka lidí rozumí, titulku mají zaručenou a své „experty“ jakbysmet.

Nyní je situace napjatější. Brusel přišel s kvótami na imigranty, tedy z pohledu médií jde vlastně o variantu 2 v 1, kdy se spojila slova kvóty a imigranti. Senzace pro jedničku neboli titulní stránku! A pastva pro politiky chtivé potlesku. Nemusejí rozumět kvótám a číst unijní návrhy detailně a do konce. Stačí rozumět tomu, jak fungují média. Znát ona důležitá klíčová slova a přihřát si na nich svoji polívčičku.

Jaká škoda, že pozorní čtenáři unijních textů mlčí nebo mluví jen velmi potichu a píšou jen velmi pomalu. Pak by současná debata o kvótách na uprchlíky dostala úplně jiný rozměr. Jakoby do ztracena vyznívá totiž hlavní, tedy to, že Evropská komise chce pomocí kvót umísťovat jen předem prověřených 20 tisíc lidí, u nichž je jasné, že mají nárok na mezinárodní ochranu, a kteří se zatím nacházejí mimo Evropu.

Česká pětistovka

Česko by mělo hostit zhruba 525 osob. A těch se bojíme? Hrůzy, které oni zažili, si v bezpečí svých novostaveb ani nedovedeme představit. Vyvracíme námitky, že i my jsme kdysi před komunisty prchali a hledali azyl u západnějších. To se prý nedá připodobňovat. A je to asi pravda. Troufám si říct, že oni nezřídka zažívají mnohem větší ukrutnosti, a ať už věří, v co věří, ta víra v nás tam někde v Evropě jim dává naději. Jenže my tady v Evropě věříme médiím, věříme v titulky na jedničce, věříme politikům, kteří se dostatečně veřejně bojí islámu a všechny nás už tak nějak nakazili.

Není pochyb o tom, že radikální islám nesmíme podceňovat. Věděli jsme to ještě předtím, než se stalo slovo islám spolehlivým magnetem pro média a potažmo populistické politiky. Stejně tak jsme věděli, že by mohlo dobře fungovat staré pravidlo: Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Evropské politické špičky se k němu ale dlouhá léta raději otáčely zády. Teď se zdá, že ho chtějí oprášit.

Pohár tolerance přetekl a šanci mají dostat jen ti, které si tak trošku proklepneme. Kvůli nim je celý ten humbuk s kvótami? Mezitím sem dál proudí davy ilegálů i radikálů, na které se žádné kvóty nevztahují a kteří nám tudíž asi nevadí. Možná, kdyby Brusel pracoval s jinou rétorikou a vyškrtl ze svého slovníku slovo kvóty, dostala by se zpráva o přerozdělování horko těžko do zpravodajské tečky na straně 11. A pak by měl šanci zase sex nebo Hitler. Zdali by se nám pak usínalo líp?

Iveta Křížová pracuje jako novinářka od roku 2002. Působila v zahraničních redakcích deníků Dnes, Práva a serveru Novinky.cz, zabývala se především problematikou EU. Evropské projekty řešila i v PR agentuře Interel. Do Strategie nastoupila v roce 2007, po mateřské dovolené se do ní vrátila v roce 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.