Lístek do kina letos podraží v průměru o dvě procenta na 119 korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Za lístek do kina letos Češi zaplatí v průměru 119 korun, což je o dvě koruny více než loni. S podobným ročním nárůstem okolo dvou procent přitom mohou uživatelé počítat i v následujících čtyřech letech. Rozdíly mezii lokálními kiny a multiplexy se prohlubují.

Vyplývá to ze studie společnosti PwC Global Entertainment & Media Outlook. Rozdíly mezi malými lokálními kiny a moderními multiplexy se přitom prohlubují. Zatímco v některých malých kinech na lístek postačí padesátikoruna, v plně vybavených multikinech lidé zaplatí i přes 300 korun. Celosvětová průměrná cena lístku je 92 korun.

Zvyšování vstupného nezastavila ani krize a slabší útraty domácností. Pro mnohé z nich se totiž návštěva kina stala relativně levnější alternativou například k zahraniční dovolené či jiným ještě dražším formám zábavy.

„S lepšící se ekonomickou situací domácnosti uvolní své výdaje, což jim na jedné straně umožní více utratit i za návštěvu kina, začnou ale opět zvažovat i dražší alternativy rodinné zábavy. Kina tak musí být ve zvyšování cen opatrné, přitom ale potřebují neustále investovat do nových technologií, aby si diváky udržely,“ uvedla specialistka na zábavní průmysl PwC Olga Řehořková.

Nejvíc podraží v Maďarsku

Podobnou částku jako v České republice zaplatí například návštěvníci kin v Polsku či Maďarsku. Právě v Maďarsku však podle odhadů lístek v příštích letech podraží více, kolem pěti procent. Výrazně vyšší ceny než v České republice jsou ve Velké Británii, Německu či Nizozemsku.

Průměrné ceny vstupenek do kina ve vybraných zemích (Kč)
Polsko 117
Česká republika 119
Maďarsko 124
Itálie 130
Rusko 142
Čína 145
USA 177
Španělsko 185
Německo 206
Velká Británie 213
Austrálie 260
Japonsko 265

zdroj: PwC Global Entertainment & Media Outlook

Vůbec nejvíce ze zkoumaných zemí zaplatí spotřebitelé ve Švýcarsku, v průměru zhruba 337 korun za lístek. Více než 300 korun zaplatí také ve skandinávských zemích. Naopak vůbec nejméně za návštěvu kina vydají obyvatelé Indie a Pákistánu, kde stojí vstupenka kolem deseti korun.