Magistrát loni odstranil z centra téměř 50 reklamních plachet

Magistrát hl. m. Prahy

Magistrát hl. m. Prahy

Živnostenský a občanskosprávní odbor Magistrátu hlavního města Prahy uložil v roce 2011 v rámci kontrolní činnosti zaměřené na dodržování pravidel v oblasti reklamy sankce ve výši zhruba 1,6 milionu korun ve čtyřiceti sedmi správních řízeních.

„Počet postižených se rok od roku snižuje,“ říká ředitelka živnostenského odboru Eva Nováková, která je přesvědčena, že to je výsledek pravidelných kontrol. „Postihovali jsme zejména ty, kteří rozdávali na území Pražské památkové rezervace letáky, vyvěšovali nepovolené plachty či umísťovali v rozporu s předpisy reklamní plakáty. Výsledkem bylo odstranění reklamních plachet z takřka pěti desítek domů.“

Živnostenský odbor si rovněž všímal toho, jak se dodržuje zákon o regulaci reklamy, což se neobešlo bez pokut. Ty byly ve správním řízení uloženy především za prezentaci doplňků stravy v rozporu s platnou právní úpravou, kdy byla použita nedovolená zdravotní tvrzení nebo texty vzbuzující dojem, že se jedná o léčiva. Reklama navíc neobsahovala zřetelný text „doplněk stravy“. Dále byly uloženy pokuty za tzv. vábivou reklamu nebo reklamu obsahující nepravdivé údaje. To se týkalo zejména letáků, které inzerovaly zlevněné zboží, aniž bylo na prodejně k dispozici. Sankce byla rovněž uložena za reklamu na poskytování pohřebních služeb, která v rozporu se zákonem obsahovala údaj o ceně, a za reklamu skrytou.