Média loni nejvíc citovala policejní mluvčí

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: Profimedia

Žebříčku nejčastěji citovaných tiskových mluvčích v loňském roce vévodili policejní mluvčí. Nejcitovanější byla Gabriela Holčáková z policie Moravskoslezského kraje. V první desítce se objevilo dalších šest policistek a policistů. Z komerčního sektoru se na špici umístil mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Vyplynulo to z analýzy společnosti Media Tenor, která sledovala přední české zpravodajské servery.

„Tiskoví mluvčí veřejného sektoru jsou mnohem častěji zmiňovaní v médiích než zástupci sektoru komerčního. Svědčí o tom fakt, že nejcitovanější podnikový mluvčí, Ladislav Kříž, se za rok 2012 umístil až na 18. příčce celkového žebříčku,“ uvedla mediální analytička agentury Media Tenor Markéta Schwarzová.

Moravskoslezská policejní mluvčí byla nejcitovanější v září ve spojitosti s metanolovou kauzou, která právě nejsilněji zasáhla tento kraj. Ke stejné věci se intenzivně vyjadřoval také třetí nejcitovanější Ondřej Jakob z ministerstva financí s ohledem na povinnost kolkování láhví. Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej, který skončil na druhé příčce, se na zpravodajských stránkách objevoval častěji v říjnu, když se vyjadřoval k úplatkářské aféře na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Ladislav Kříž ze skupiny ČEZ byl médii zaměstnán hlavně v říjnu, kdy vysvětloval vyřazení francouzské společnosti Areva z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Michaela Fričová z České televize, která byla z komerčního sektoru druhou nejcitovanější, mluvila o změně loga veřejnoprávní televize. Vstup konkurence na železnici se odrazil v umístění mluvčích společností České dráhy a Student Agency.

Mohlo by vás také zajímat:

Analýza sledovala servery idnes.cz, ihned.cz, aktualne.cz, novinky.cz a e15.cz. „Nejvíce prostoru tiskoví mluvčí získali na serveru novinky.cz, naopak nejméně na e15.cz,“ vyplývá z průzkumu společnosti Media Tenor.

Nejcitovanější mluvčí na předních zpravodajských serverech v roce 2012):

Mluvčí veřejného sektorupočet slovMluvčí komerčního sektorupočet slov
Gabriela Holčáková (policie)16.222Ladislav Kříž (ČEZ)5854
Jaroslav Ibehej (policie)12.006Michaela Fričová (ČT)4513
Ondřej Jakob (ministerstvo financí)11.224Petr Šťáhlavský (ČD)3826
Jana Rösslerová (policie)9548Aleš Ondrůj (Student Agency)3033
Jana Macalíková (policie)8765Hana Hejsková (ČAH)2749
Aleš Mergental (policie)8480Eva Krejčí (Letiště Praha)2678
Lukáš Humpl (ZZS)8432Radek Joklík (ČD)2651
Miluše Zajícová (policie)8264Jan Dvořák (Tesco)2650
Eva Kropáčová (policie)7450Barbora Půlpánová (ČEZ)2311
Martin Novák (ministerstvo dopravy)7345Hany Farghali (Telefónica ČR)2183

Zdroj: Media Tenor