Na internetových diskusích jsou nejpopulárnější Piráti

Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: (CC BY-NC 2.0): Mathrong vic Flickr

Podle analýzy společností Native PR a Yeseter je nejpopulárnější politickou stranou v rámci internetových diskusí Česká pirátská strana, následovaná ČSSD a hnutí ANO.

Piráti jsou jedinou stranou, jejíž internetová popularita se výrazně liší od předpokládaných výsledků voleb do Evropského parlamentu. Podle výzkumu volebních preferencí, publikovaném v pátek společnostmi Herzmann a Data Collect, patří totiž Pirátům až 10. místo. Velký rozdíl mezi popularitou Pirátů na internetu a jejich volebními preferencemi lze vysvětlit tím, že ve srovnání s ostatními stranami je vysoké procento jejich voličů a příznivců na internetu velmi aktivních.

První desítka politických stran dle internetové popularity se od té dle volebních preferencí co do složení neliší. Rozdílné je ovšem pořadí a to nejen v případě již zmíněného prvenství České pirátské strany. Například TOP 09, dle volebních preferencí aktuálně druhá, je na internetu dle indexu popularity až osmá.

Ve sledovaném období bylo zachyceno celkem 41 tisíc diskusních příspěvků souvisejících bezprostředně s aktuálními volbami. Tuzemské politice se ve stejném období veřejnost věnovala v 843 tisících příspěvcích, příspěvků obsahujících slovo Ukrajina bylo zachyceno 68 tisíc. Uživatelů internetu je v České republice více než 6,7 miliónu, nicméně aktivní diskutující představují v internetové populaci spíše menšinu.

Předmětem analýzy byly příspěvky ve všech otevřených zdrojích „českého“ internetu publikované v období 21. dubna až 17. května, které se vztahovaly k probíhající kampani před volbami do Evropského parlamentu.