Nadační fond začal sbírat na rozjezd nového magazínu Reportér

Robert Čásenský odchází z vedení Dnes

Robert Čásenský odchází z vedení Dnes Zdroj: CTK

Magazín Reportér, připravovaný časopis bývalého šéfredaktora MF Dnes Roberta Čásenského, začal prostřednictvím vlastního nadačního fondu sbírat prostředky na rozjezd. Informuje o tom na stránkách fondu, který se chce do budoucna zaměřit na podporu kvalitní žurnalistiky. Nový magazín by podle dřívějšího prohlášení měl začít vycházet letos na podzim.

„Kromě příjmů z reklamy, stánkového prodeje a předplatného i prodeje prostřednictvím partnerů, který by měl zaručit určitou počáteční výši prodaného nákladu, využije magazín Reportér i neziskových metod financování,“ uvádějí autoři projektu. V novém časopisu má pracovat méně než desítka lidí.

Samotný fond, který odstartoval právě výběrem na start a provoz měsíčníku a webu Reportér, se dále hodlá věnovat činnostem souvisejícím s podporou kvalitní žurnalistiky. Příkladem má být vzdělávání novinářů a rozvíjení jejich kontaktu se zahraničními žurnalisty prostřednictvím seminářů či konferencí, placení zahraničních studijních a reportážních cest nebo přispívání na náročné investigativní projekty.

Správní radu nadačního fondu vedle Čásenského tvoří Jiří Bárta, který vede rovněž nadaci VIA, a novinář a komentátor Michal Musil. Čásenský správní radu plánuje opustit předtím, než měsíčník a web Reportér od nadačního fondu obdrží první dar. V dozorčí radě fondu zasedá novinářka Martina Riebauerová, grafik Petr Hořejší a podnikatel Martin Čermák.

Magazín Reportér založil bývalý šéfredaktor deníku MF DNES Čásenský, který z deníku odešel loni poté, co vydavatelství Mafra přešlo do skupiny Agrofert podnikatele a současného ministra financí Andreje Babiše. Na webu nadace je k tomu poznamenáno, že „post opustil poté, co společnost vlastnící deník koupil miliardář, který je zároveň aktivním politikem“. V týmu jsou podle webu i další lidé, kteří se rozhodli opustit svou dosavadní redakci po změně vlastníka - například investigativní reportér Jaroslav Kmenta či komentátor Musil.

Podle dřívějších informací chce nový titul nabídnout originální reportáže z domova i ze světa a bude se opírat o výraznou investigativní sekci. Tematicky bude pokrývat také byznys a ekonomiku, zahraniční, zvláště středoevropské dění a kulturní tvorbu.