Nákup Mafry byla chyba, přiznal Babiš. Nelíbí se mu ani Prachař v Senátu

andrej babiš

andrej babiš Zdroj: ctk

Vicepremiér a šéf vládního hnutí ANO Andrej Babiš zpětně považuje za chybu, že jeho firma Agrofert před rokem koupila vydavatelskou skupinu Mafra, jejíž součástí jsou deníky Dnes a Lidové noviny. Na protest proti koupi tehdy listy opustila část redaktorů. Politikovi a miliardářovi v jedné osobě se zároveň nelíbí možný nástup ministra dopravy Antonína Prachaře do Senátu.

Mafru nicméně Babiš prodat nechce a neuvažuje ani o jiné akvizici na mediálním trhu. Po koupi Mafry však majitel Agrofertu ještě loni na podzim získal podíl ve společnosti Londa, čímž ovládl nejposlouchanější tuzemskou komerční rozhlasovou stanici - Rádio Impuls.

Agrofert Mafru oficiálně převzal v říjnu loňského roku od německé společnosti Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. O několik týdnů později na protest proti tomu odešli šéfredaktoři MfD a LN Robert Čásenský a Dalibor Balšínek a následovali je i další redaktoři. Babišovi vyčítali, že chce média ovlivňovat. Babiš ale kritiku odmítal.

Měl jsem koupit Blesk, říká Babiš

„Zpětně to hodnotím jako chybu,“ řekl ČTK Babiš s tím, že deníky chtěl koupit proto, aby psaly pravdu. „Moje pohnutky byly z titulu té zkušenosti, kterou jsem měl, že o mě napsaly lži,“ uvedl Babiš. Netušil, že nákup Mafry vyvolá velké negativní reakce. „Nedomyslel jsem to,“ poznamenal. Z ekonomického hlediska ale s nákupem spokojen je. Mafra měla loni celkový zisk z běžné činnosti 15 milionů korun.

„Zpětně to hodnotím, že jsem měl koupit (bulvární deník) Blesk, který jsem měl taky na stole a mohl jsem si vybrat,“ řekl Babiš. V současnosti ale žádnou další mediální akvizici nechystá.

„Koupil jsem si média, do kterých nemůžu volat, které o mně často píšou negativně. Já si tu investici nezničím, protože novináři drží spolu a kdybych je ovlivňoval, tak si to všichni řeknou a potom bych měl problém a poškodil bych si tu investici. Proč bych to dělal?“ řekl. Na dotaz, proč Mafru neprodá, uvedl: „Proč bych to prodával? Já jednou odejdu z politiky.“

Prachař se musí rozhodnout

Andreji Babišovi se zároveň vyslovil proti kandidatuře ministra dopravy za ANO Antoníne Prachaře do Senátu. Pokud ministr v sobotním druhém kole voleb uspěje, bude s ním řešit, kterou funkci bude vykonávat. O konci Prachaře ve funkci ministra se kvůli problémům v jeho resortu už delší dobu spekuluje.

Babiše prý překvapilo, že se Prachař rozhodl kandidovat do horní komory. „Mně se to nelíbí, že tam kandiduje do toho Senátu. Měl se soustředit na tu dopravu,“ uvedl předseda ANO pro ČTK.

Problémový resort

Doprava je podle Babiše „jednoznačně nejtěžší resort“. „Je tam plno problémů, které je třeba řešit,“ poznamenal s tím, že tyto problémy ale nejsou důsledkem Prachařova řízení. Ministr podle vicepremiéra převzal úřad v rozkladu.

Na dotaz, zda by se tedy Prachař měl soustředit jen na jednu funkci, Babiš odpověděl: „Určitě. Logicky ano.“ Na doplňující otázku, zda mu po případném úspěchu v senátních volbách řekne, aby si vybral jednu z funkcí, Babiš odvětil: „Uvidíme, jak to dopadne. Když to bude, tak to budeme řešit.“

Prachař kandiduje do Senátu na Přerovsku do druhého kola postoupil z druhého místa se 30,17 procenta hlasů. V prvním kole ho porazila bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová (za Stranu zelených), která získala 39,95 procenta hlasů