Náměstkem Mládka pro stavebnictví bude Jiří Koliba

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Bývalý šéf Státního fondu rozvoje bydlení Jiří Koliba (KDU-ČSL) se již brzy stane náměstkem pro stavebnictví ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Bude mít na starosti zcela novou sekci stavebnictví, která vznikne během několika týdnů.

„V minulosti už sekce stavebnictví na ministerstvu průmyslu existovala, ale pak byla rozprášena. Současný stav je proto neutěšený,“ uvedl Koliba na Fóru českého stavebnictví. Roztříštění stavebnictví mezi několik ministerstev označil za zrůdnost.

Sjednocení agendy ve stavebnictví pod jeden úřad ale podle Koliby nebude jednoduchá záležitost. Vyžádá si to podle něj změnu kompetenčního zákona. „Buďme však realisté, to je záležitost na několik let,“ dodal designovaný náměstek.

Koliba má za sebou pestrou paletu zkušeností z komunální politiky i ministerstev. Od roku 1998 byl dvě volební období starostou Hodonína. V roce 2007 se z hodonínské radnice přesunul na pozici náměstka ministra průmyslu a obchodu. Tehdy byl jeho nadřízeným Martin Říman (ODS). O dva roky později přešel Koliba v době úřednické vlády Jana Fischera jako náměstek na ministerstvo pro místní rozvoj.

Jiří KolibaJiří Koliba | hodoninsky.denik.czJiří Koliba (foto: hodoninsky.denik.cz)

Už v roce 2010 se Koliba objevil v čele hodonínské zoologické zahrady. Jen o rok později se však stěhoval zase do Prahy, když ho ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (původně VV) povolal do funkce ředitele Státního fondu rozvoje bydlení, v níž zůstal do loňského roku.