Nebuď střevo, nech se vyšetřit!

Nebuď střevo

Nebuď střevo

Baskytarista skupiny Wohnout Jirka Zemánek originálním způsobem podpořil boj za prevenci rakoviny střeva. Podstoupil kolonoskopické vyšetření za přítomnosti kamery, aby ostatním ukázal, že to není zas taková tragédie.

„„Festivalová strava nás naučila, že pečovat o vlastní střeva není na škodu. Navíc jsou karcinomy střev a konečníku nadějně léčitelné při včasné prevenci. Touto kampaní chceme zaklepat na české palice a ukázat, jak je to jednoduché,“ říká Jiří Zemánek z kapely Wohnout, který projekt aktivně podpořil a štafetový kolík předá postupně i dalším známým osobnostem.

Kampaň Nebuď střevo vznikla v rámci otevřeného komunikačního projektu Vy + My společně proti rakovině střeva. Jejím cílem je mimo jiné rozptýlení mýtů o rakovině tlustého střeva a konečníku. Kampaň vznikla ve spolupráci s agenturou Mousehouse a začíná tím, že Jiří Zemánek sám podstupuje kolonoskopické vyšetření za přítomnosti kamery. Videa jsou k shlédnutí na Facebooku a YouTube.

Podívejte se, jak Jirka Zemánek zvládl vyšetření konečníku:

V Česku žije 55 000 lidí, kteří jsou nebo v minulosti byli nemocní rakovinou tlustého střeva a konečníku. Ročně je diagnostikováno přibližně dalších 8,5 tisíce onemocnění, přičemž více než polovina pacientů vyhledá lékaře až v pokročilém stádiu choroby.