Nová parta v České televizi

Komplex budov České televize na Kavčích horách bude mít několik nových obyvatel

Komplex budov České televize na Kavčích horách bude mít několik nových obyvatel

TV: Jestliže se po zvolení Petra Dvořáka do pozice ředitele České televize spekulovalo o tom, že si přivede nové lidi, události minulých měsíců tomu daly více než za pravdu. Těch, kteří z Kříženeckého náměstí či Palmovky přecházejí na Kavčí hory, neustále přibývá. A nejsou to řadoví redaktoři, „dělníci mediálního prostoru“. Jsou to vysoké šarže.

Petr Dvořák sám působil v pozici ředitele TV Nova, kde vystřídal Vladimíra Železného, a hlavně jemu se přičítá k dobru to, že televize začala svým investorům vydělávat. Jan Svoboda, ředitel obchodu a marketingu, dokonce proti Petru Dvořákovi v ředitelské volbě kandidoval, má za sebou kariéru na Primě a v pražském dopravním podniku. Jana Kasalová, bývalá programová ředitelka Primy, bude mít na starosti inovace v oblasti pořadů a formátů. Milan Cimirot, který působil na Nově v pozici výkonného ředitele, bude zodpovídat za finance.

Tiskovou mluvčí se stala Michaela Fričová, která na Nově zastávala stejnou funkci. Do útvaru výzkumu nastoupila Renata Týmová - ta, kterou Nova vyhodila poté, co se odmítla vzdát členství v hodnotící komisi ATO pro výběr nového provozovatele peoplemetrů. A šachy pokračují - šéfkou oddělení nových médií se stala Pavlína Kvapilová. Nahradila Milana Fridricha, který byl pověřen vedením programových okruhů. Před Vánocemi odvolal Petr Dvořák z vedení ČT2 Jana Mrzenu, bývalého předsedu Rady ČT. Spekuluje se také o tom, že program ČT1 má převzít Zdeněk Šámal, současný šéf zpravodajství a publicistiky.

Cíl nového týmu je jednoznačný: návrat České televize na výsluní sledovanosti. Podle průzkumu společnosti Mediaresearch totiž ČT1 předběhla Prima, a první program veřejnoprávní stanice se tak ocitl na historickém minimu sledovanosti. Otázkou ovšem je, jak s žebříčkem letos zahýbe kauza Prima vs. RTA a přelaďování frekvencí - Prima ztratila až polovinu svých diváků, lze ovšem předpokládat, že je během roku zase nabere zpátky. Další spekulace hovoří o spolupráci s regionální sítí RTA - a důvod zavdal sám Dvořák, když ohlásil vyšší důraz na regionální zpravodajství. Přitom novým majitelem RTA má být údajně Jiří Šmejc z PPF, ve které kdysi Dvořák začínal.

Do vedení veřejnoprávní stanice tedy přetahuje Petr Dvořák zkušené televizní harcovníky jednoho za druhým. A je to logické - úspěšné týmy drží spolu, a pokud má někdo ve veřejnoprávním kolosu, ve kterém osobní vztahy mnohdy znamenají více než profesionální kvality, udělat pořádek, s novými lidmi se to bude dělat jednodušeji než se starými. Doufejme.