Novináři si rozdělili ceny za rok 2014

Novináři čekající na chodbě.

Novináři čekající na chodbě.

Jedenáct vítězů soutěže Novinářská cena 2014 převzalo ocenění na slavnostním vyhlašování v pražské Galerii Louvre. Mezi čtyřmi sty příspěvky, které se utkaly v soutěži, uspěli redaktoři České televize, Aktuálně.cz, Respektu a Reportéra.

Celkem 413 příspěvků se ucházelo o Novinářskou cenu 2014. Mezi přihlášenými příspěvky uspělo hned několik prací věnujících se současnému dění na Ukrajině: V kategorii Nejlepší psaný rozhovor zvítězil redaktor Aktuálně.cz Jan Gazdík, který zpovídal zpravodaje Josefa Pazderku působícího na Krymu. V audiovizuálním rozhovoru bodovala skupina reportérů České televize, která dokumentovala dění na Ukrajině. Cenu za inovativní online žurnalistiku získal kolektiv zahraniční rubriky Aktuálně.cz, který události na Ukrajině komentoval doslova den po dni.

Další oceněné příspěvky se věnovaly převážně domácím událostem. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Aktuálně.cz Jan Lipold s problematikou vytváření pracovních míst na úkor zachování krajiny. Cenu za nejlepší psaný analyticko-investigativní článek si odnesl redaktor Respektu Ondřej Kundra za text mapující dění kolem bývalé vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové. Nejlepší psanou reportáž loňského roku napsal redaktor Reportér Magazínu František Šulc, který se komplexně zabýval každodenním životem českých vojáků v Afghánistánu.

Vítězové Novinářské ceny 2014Vítězové Novinářské ceny 2014 | archivVítězové Novinářské ceny 2014

Za nejlepší audiovizuální reportáž si cenu převzal Reportér ČT David Macháček, který se věnoval kauze hrozícího zbourání havířovského vlakového nádraží a přispěl svou prací k jeho záchraně. Nejlepší audiovizuální analyticko-investigativní reportáž natočily Aneta Snopová a Markéta Dobiášová, které poukázaly na podivné praktiky při nákupu stejných přístrojů rozličnými českými nemocnicemi.

Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získala studentka Petra Paříková s projektem zaměřeným na hodnocení kvality domovů pro seniory. Svůj nápad nyní rozpracuje s redaktory Českého rozhlasu.

Novinářskou cenu pořádá Nadace Open Society Fund Praha.