Novým předsedou Rady ČT bude Milan Uhde

Milan Uhde

Milan Uhde Zdroj: CTK/Zehl Igor

Novým předsedou Rady České televize její členové na dva roky zvolili dramatika a bývalého ministra kultury Milana Uhdeho (75). Při volbě dostal 12 hlasů z 15. Byl jediným kandidátem. Uhde radu povede po Jiřím Baumrukovi, kterému v červnu skončil mandát.

„Za ty tři roky jsem razil kritický vztah zejména ke kvalitě vysílání České televize,“ řekl po volbě Uhde. Chce v tom prý i nadále pokračovat. „Já si myslím, že zde začíná určitá změna,“ řekl. Rada ČT podle něj bude kritická ve všech směrech.

Funkce předsedy Rady ČT byla od června volná. Před Uhdem ji zastával Baumruk, kterému ale v radě skončil mandát a poslanci jej do ní znovu nezvolili.

Rada by měla do konce září vybrat nového ředitele České televize, který nahradí dosavadního šéfa veřejnoprávního média Jiřího Janečka. Přihlášky do konkursu bude možné zasílat do 22. srpna. Obálky se otevřou 23. srpna, pět finalistů vybere rada 7. září.

Milan Uhde se narodil 28. července 1936 v Brně, v rodině právníka a advokátky. V roce 1958 absolvoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity (obor čeština a ruština). Uhde napsal celkem asi 30 her a dramatizací a asi 20 her pro divadlo jednoho herce.

Během 70. let upadl v nemilost komunistického režimu a nakonec se ocitl na seznamu zakázaných autorů, patřil také mezi první signatáře Charty 77. Od června 1990 byl ministrem kultury. Po dvou letech usedl do křesla předsedy České národní rady a se vznikem České republiky se stal předsedou Poslanecké sněmovny. Tuto funkci vykonával až do června 1996, poslancem byl šest let, do roku 1998.

Politiku Uhde definitivně opustil v roce 1999. Členem Rady ČT se stal v roce 2008. Předtím působil například jako člen Rady Českého rozhlasu, kde byl dokonce místopředsedou.