Okolo 40 procent start-upů netvoří hlavní byznys jejich majitelů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profim

Začínající podnikatelé příliš neřeší právní náležitosti svého byznysu. Pro značnou část majitelů přitom start-upy nejsou hlavním zdrojem jejich obživy, jak ukázal výzkum, který realizovala poradenská společnost CEAG a výzkumná agentura bside.

Více než třetina z majitelů strt-upů podniká na bázi důvěry a 15 % podnikajících se dokonce nezabývají smlouvami vůbec, jak zjistil průzkum zaměřený na začínající podnikatele (startupy). Možným důvodem, proč také velká část podnikatelů některé smlouvy neřeší, je ve způsobu jejich podnikání. Skoro polovina respondentů totiž podniká s blízkou osobou ze svého okolí, ať už z okruhu přátel, či rodiny. Z průzkumu agentury bside dále vyplývá, že pro 40 % podnikatelů, zatím není jejich byznys hlavním zdrojem obživy. Drtivá většina (88 %) oslovených ovšem uvedla, že s tím ale minimálně do budoucna počítá.

Pro výzkumné účely bylo osloveno více než sto společností, které vznikly nejdříve před pěti lety. Tyto společnosti byly podrobeny kvalitativnímu a kvantitativnímu šetření.