Pět největších obchodních řetězců má téměř poloviční podíl na trhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv E15

Tržní podíl pěti největších domácích řetězců dosáhl vloni 46 procent. TOP 10 řetězců pak zaznamenalo podíl 66procentní podíl na celkovém obratu za rychloobrátkové zboží. Minulý rok přibylo na trhu 10 nových hypermarketů a několik dalších supermarketů a diskontů, ale téměř se to na celkovém tržním podílu neprojevilo.

Celkový objem maloobchodního trhu v rychloobrátkovém zboží činil v roce 2013 podle odhadu společnosti Incoma GfK 412 mld. Kč, což znamená proti předchozímu roku mírný pokles. První pětka i desítka největších obchodníků si proti roku 2012 celkově připsala jen o 0,1 procenta tržního podílu navíc. Podle analytika Incomy Zdeňka Skály tyto výsledky naznačují, že potravinářský trh je již nasycený. Ani rostoucí hustota obchodní sítě totiž v podstatně nezvyšuje úhrnný tržní podíl expandujících řetězců.

V roce 2011 dosahoval tržní podíl pětice největších obchodníků 45,5 procenta a první desítky 65,2 procenta. Celkový objem maloobchodního trhu v rychloobrátkovém zboží činil v roce 2013 podle odhadu Incomy 412 miliard korun, což znamená proti předchozímu roku mírný pokles.