Polívka má ještě šanci získat peníze ze zkrachovalé farmy v Olšanech

Bolek Polívka

Bolek Polívka Zdroj: Mlada fronta

Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
Farma Bolka Polívky
6
Fotogalerie
Krajský soud v Brně ve zvláštním přezkumném jednání uznal v případu konkurzu Farmy Bolka Polívky z Olšan na Vyškovsku pohledávky za víc než deset milionů korun. Jsou mezi nimi i dvě pohledávky herce za téměř devět milionů. Polívka tak má šanci, že část investovaných peněz dostane zpět.

Zástupkyně insolvenčního správce Edl a partneři Petra Hýsková nechtěla odhadovat, jak jakou částku herec dostat zpět. „Nejpodstatnější je výsledek zpeněžení majetku,“ uvedla Hýsková.

Hercovy pohledávky byly schváleny až ve druhém kole, což znamená, že Polívka předložil doklady k nim později. „Věřitel je herec a má asi jiné priority a mechanismy uvažování. Chvíli trvalo, než se mu podařilo dát všechny podklady dohromady. Jeho pohledávka kopíruje v zásadě data v účetnictví,“ uvedla Hýsková.

Kromě Polívkových pohledávek, které jsou ale nezajištěné a v případě zpeněžení farmy nemají přednost, soud ještě uznal zejména pohledávku hercova přítele Alexandra Seidla za 3,5 milionu korun.

Seidl je díky odkoupení zajištěné pohledávky UniCredit Bank ve výši 326 tisíc Kč ve věřitelském výboru. Dnes ale naopak neuspěl s pohledávkou 7,5 milionu, kterou podal přes rodinnou firmu Cygnet. Soud ji na návrh insolvenčního správce, který popírá její pravost, neuznal.

Polívkova farma se ocitla v konkurzu kvůli předlužení
Pohledávky dosáhly výše 56 milionů korun, soud prozatím uznal zhruba 50 milionů. Účetní hodnota areálu je kolem 40 milionů. Insolvenční správce však odhaduje reálnou prodejní cenu 15 až 20 milionů korun. Podle Seidla má farma bez herce ale hodnotu nulovou.

Důvody zamítnutí insolvenční správce nechtěl komentovat, poukázal mimo jiné na obchodní tajemství. Seidl údajně zváží další právní kroky. Uvedl také, že mu herec pohledávku splácí. „Říká, že to splatí. Nevidím v tom žádný problém,“ uvedl Seidl s tím, že má pohledávku jištěnou také pozemky.