PR agentura Ketchum podlehla tlaku, ukončila spolupráci s Ruskem

Kreml

Kreml

Americká PR agentura Ketchum ukončila několikaletou spolupráci s Ruskem, která měla vylepšit obraz země v očích světové veřejnosti. Oznámil to ve středu odborný americký časopis PR Week. Důvodem je rostoucí napětí mezi Moskvou a západními státy.

Od zahájení spolupráce v roce 2006 inkasovala PR společnost od Ruské federace 23 milionů dolarů a od státní plynárenské společnosti Gazprom dalších 17 milionů. Rusko a Gazprom zastupoval Ketchum do listopadu loňského roku.

Firma nabízela Rusku příznivé články do světových médií včetně listu The New York Times. Podílela se na propagaci zimních olympijských her v ruském Soči či na PR zajištění summitů a jiných významných mezinárodních akcí pořádaných v Rusku. Snažila se rovněž lákat do Ruska zahraniční investory.

Vedení společnosti Ketchum bylo v USA kvůli kontaktům s Kremlem vystaveno sílící kritice, po propuknutí války na Ukrajině musela firma opakovaně ujišťovat, že Rusku neposkytuje poradenství v oblasti zahraniční politiky. Její aktivity nicméně byly považovány za kontroverzní.