Právní ochrana může ušetřit středním firmám statisíce

Zdroj: Profimedia

Řada firem podniká bez odborné právní podpory. Přitom situací, které mohou vést až k soudu, je mnoho. Jeden ze způsobů, jak se připravit na právní spor a zároveň snížit náklady na právníky a soudní řízení je pojištění právní ochrany.

Majitelé středních firem se mnohdy ocitají uprostřed dilematu, zda investovat do právního specialisty, nebo se spoléhat na to, že se jim problémy vyhnou a vše se „nějak vyřeší“. Neuvědomují si ale, že riziko právního sporu se skrývá v těch nejzákladnějších úkonech, které provádějí. Bez kvalifikovaného právníka mohou nakonec přijít o mnohem vyšší částky.

Případy, kdy je dobré mít po ruce právníka

Pro příklady, kdy podnikatel uplatní minimálně dobrou právní radu, není potřeba chodit daleko. Jedná se zejména o situace, kdy:

  • obchodní partner neuhradí fakturu,
  • zaměstnanec podá žalobu pro neplatnost rozvázání pracovního poměru,
  • pojišťovna odmítá nebo zbytečně protahuje úhradu škody po dopravní nehodě.

Právní zastoupení nemusí být drahá záležitost

Hodinová mzda advokáta se pohybuje od několika set do několika tisíc korun. Samotné soudní řízení se může táhnout několik let, je nákladné a zdlouhavé. Ovšem to neznamená, že firma se středním obratem nemá nárok nebo šanci na spravedlnost. "Sjednáním pojištění právní ochrany totiž za přijatelnou měsíční částku získá právní podporu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a až 1 000 000 Kč na každý případ," říká ředitelka úseku likvidace škod D.A.S. Rechtsschutz AG, pobočka pro ČR.

Jak funguje právní ochrana

Firma v okamžiku pojištění dostane telefonní číslo na linku právní pomoci, na kterou se může kdykoli obrátit.  Právník na lince celý případ zváží, požádá o zaslání podkladů a doporučí firmě další postup. Pokud za nejvhodnější považuje přistoupit k soudnímu řízení, přidělí firmě specializovaného právního zástupce, který má v dané oblasti dlouhodobé zkušenosti, anebo umožní firmě využít vlastního advokáta, kterému sama důvěřuje. V obou případech se však náklady na právní zastoupení hradí z pojištění právní ochrany. Podobně je tomu i se znaleckými posudky, soudními poplatky apod. Například pojišťovna právní ochrany D.A.S. převezme zaplacení nákladů až do výše 1 000 000 Kč na každý řešený případ.

Pojištění právní ochrany přináší naději všem, kdo chtějí podnikat ve férovém prostředí a zároveň mají smysl pro vyrovnaný a funkční firemní rozpočet.