Pražští studenti vydávají printový Časák

Studentský Časák

Studentský Časák Zdroj: archiv

Pražští studenti začali v rámci neziskového projektu Studentská akademie vydávat speciální tištěné periodikum Časák.

V únoru vyšlo první číslo studentského Časáku, který členové Studentské akademie zdarma distribuují do dvou stovek základních a středních škol, kaváren, klubů a dalších zařízení pro mladé lidi v Praze.

Časopis vychází v nákladu 10 000 kusů. Tvoří ho rozhovory, sloupky a recenze, studenti sami vytvářejí také grafiku a dodávají fotky. Úvodní číslo se může pyšnit historicky prvním rozhovorem s Tondou Blaníkem.

Objevují se zde ale také aktuální informace o Studentských akademiích a dalších projektech zaměřených na volnočasové aktivity pražských studentů.

Náhled do ČasákuNáhled do Časáku | archivNáhled do Časáku

„Chtěli jsme v dnešní době internetu znovuoživit tradiční papírovou formu předávání informací a prostřednictvím tvorby v Časáku ukázat studentům nejen to, co taková činnost obnáší, ale vytvořit i další zajímavou aktivitu, na které se mohou sami podílet,“ uvádí Jiřina Faloutová, ředitelka neziskové společnosti Dělej co tě baví, která za Studentskými akademiemi stojí, a dodává: „Zábavné čtení připravují sami studenti pro studenty. Tomu odpovídá i forma a jazyk, kterým je psaný. Už proto by měl být čtenářům blíž než kterýkoli jiný časopis.“

Umělecké Studentské akademie jsou určené pro studenty ve věku 12–19 let, kterým nabízí jedinečnou příležitost naučit se ve speciálních workshopech například základy DJingu či herectví, nahrát vlastní píseň v profesionálním studiu, vyrobit si designové šperky nebo vytvořit vlastní animovaný film či rozhlasovou hru. To vše pod vedením profesionálů, kterými jsou mim a pedagog HAMU Adam Halaš, frontman kapely Abraxas Slávek Janda, animátorka Pavla Šnajdrová či herečka, hudebnice a performerka Johana Švarcová.