Existují různé způsoby, jak vyrábět šumivé víno. Obecně platí, že čím náročnější proces vinař použije, tím jemnější perlení najdete ve své sklence vína. Letitými experty na šumivá vína jsou Italové a Francouzi. Italové nalezli v šumivém vínu opravdové zalíbení a vytvořili mnoho způsobů, jak jím osvěžit každý den. Severněji položený region Champagne ve Francii nabízí vína spíše pro slavnostní okamžiky než pro osvěžení.
Jemné perlení v proseccu vzniká díky zrání v tlakových nádobách, ze kterých se později přímo lahvuje. Metodě se říká Charmat (výslovnost “šarmat”), v Itálii také Martinotti. Takové zrání trvá několik měsíců, většinou ne déle než šest. Na rozdíl od výroby v kraji Champagne, kde je kvůli perlení víno uzavřeno v láhvi po několik let. Podhorská oblast kraje Veneto je dlouhá léta pýchou celého regionu v severní části Itálie. Rozkládá se v kopcovitém pásu provincie Treviso. Pozitivní vliv na klima a úrodnost zdejších vinic mají na svědomí jak nedaleké horské masivy Dolomit, tak i vzduch, který sem proudí z jihu od Jaderského moře.
Jak ale najít to pravé? Prosecco patří k vínům s kontrolovaným a garantovaným původem. Na hrdle byste měli najít označení DOC nebo DOCG. Co se týče chuti, můžeme vína dělit podle perlení a cukernatosti. Dáváte-li přednost silnějšímu perlení, vyberte Prosecco DOC Spumante. Naopak Prosecco DOC Frizzante bude obsahovat o něco méně perlení. Varianta neperlivá není příliš častá a nazývá se Prosecco DOC Tranquillo. Základní dělení podle cukernatosti kopíruje dělení sektů: Brut (méně než 12 g/l), Extra Dry (12 - 17 g/l), Dry (17 - 32 g/l) a Demi sec s obsahem cukru mezi 32 až 50 g/l.
Některá restaurační zařízení v Česku vydávají nejrůznější druhy růžových šumivých vín za “růžové prosecco”. Růžové prosecco ale neexistuje! Překvapte je svou znalostí a žádejte skutečné prosecco.
Stále nevíte, kde začít? Zřejmě nejoblíbenějším proseccem je Prosecco DOC Spumante. Víno s jemným perlením, světle žlutou barvou a květinovo ovocnou vůní. Kvalitní prosecco nemusí být přehnaně drahé. Pozor ale na podezřele levná, od těch příliš nečekejte. Kvalitní zážitek poskytnou vína mezi 250 až 500 Kč.
Prosecco - pravá odměna po náročném dni, když máte chuť zpomalit čas
Doporučujeme:
De Stefani Prosecco Valdobbiadene Superiore (390 Kč)
Vinice se nacházejí v oblasti Valdobbiadene, leží ve výšce 200 až 350 m nad mořem. Oblast je má nejlepší podmínky k produkci vín prosecco a pochází z ní ta nejlepší vína. Víno má vznešenou harmonickou chuť s neuvěřitelně elegantní jemnou perličkou, delikátní tóny jablek, citrusů a lískových oříšků.
Valdellövo Prosecco Seyo Extra Dry (270Kč)
Víno světle žluté barvy se zelenými odlesky a jemnou perlivostí. Ve vůni najdete delikátní tóny akátových květů a mirabelek. V chuti potom elegantní jemnou perličku se stopou angreštu a pražených oříšků.
Paladin Prosecco Dry Tondo (290 Kč)
Výtečný sekt, nepostradatelný k přípitkům nebo jako aperitiv se svěží ovocnou chutí a jemnou perláží. Hrozny odrůdy Glera pocházejí z oblasti, ve které se hrozny pro výrobu prosecca pěstovaly již v dobách římského impéria. Víno láká svou světle žlutou barvou, jemným perlením a intenzivním aroma akácie, hrušek a citrusů.
Valdellövo Prosecco Valdobbiadene N1VO Dry (310 Kč)
Víno delikátních vůní s tóny vyzrálého angreštu, akátových květů a mirabelek. Chuť je harmonická s elegantní jemnou perličkou, delikátní stopou bílých broskví a pražených oříšků.
A vy? Už máte svého šumivého favorita na horké letní dny?