Rada uveřejnila posudky, proč Dámský klub Frekvence 1 porušil zákon

Michal Fleischmann

Michal Fleischmann Zdroj: E15, Anna Vackova

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) uveřejnila posudky,na jejichž základě uložila pořadu Dámský klub Frekvence 1 nápravu v dramaturgii. Posudky se týkaly odvysílání tří dílů, které se věnovaly tématům masturbace, menstruace a ženského přirození.

U pořadu, který byl odvysílaný 27. února a zabýval se tématem masturbace, došlo podle znalkyně Růženy Hajnové zejména k vyzývání posluchačů ke zveřejnění masturbace a k účasti v celostátní masturbační soutěži. V pořadu byla rovněž glorifikována masturbace v nevhodném prostředí.
Dámský klub z 1. března, který se věnoval tématu podoby dokonalého dámského přirození, byl ze strany Pavela Prunnera z katedry forenzní psychologie Právnické fakulty a katedry psychologie Pedagogické fakulty Západočeské univerzity kritizován zejména za problematické výroky, které se vztahovaly k popisování podoby „dokonalého dámského přirození“.
Třetí pořad, který byl odvysílaný 6. března a zabýval se tématem ženské menstruace, byl podle odborného psychiatra a sexuologa Jana Zbytkovského veden v celkově vulgárním a hrubě pokleslém tónu, v používání vulgárních a obhroublých výrazů, primitivním vtipkování a asociování intimní a citlivé problematiky s pudově prvosignální problematikou sexuality a partnerských vztahů, jak Rada uvádí.
Podle RRTV je pořad Dámský klub stanice Frekvence 1 dlouhodobě vnímán ze strany posluchačů jako problematický a Rada dostává údajně řadu stížností, které poukazují na to, že pořad často pojednává o tématech, která by měla být s ohledem na dětské posluchače medializována až v nočních hodinách. Kritizována jsou zejména vydání pořadu, která se věnují sexualitě.