Rozhlas vybírá dočasného šéfa. Jsou dva favorité

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu Zdroj: CTK

Výběr zájemců na místo dočasného šéfa Českého rozhlasu se po rezignaci nynějšího ředitele Petera Duhana zúžil ze čtyř na dva hlavní kandidáty. Podle informací deníku E15 jsou jimi nynější šéf odboru techniky Karel Zýka a Duhanův náměstek pro regionální vysílání Jan Menger.

Mezi favority o post prozatímního šéfa přitom podle dostupných informací není dosavadní Duhanův náměstek a jeho statutární zástupce René Zavoral. Důvodem je zřejmě skutečnost, že radou stanovenou podmínkou pro aktuální výběr je, že se prozatímní ředitel posléze nezúčastní následného tendru na řádného šéfa rozhlasu.

Rozhlasová rada tak chce údajně zabránit tomu, aby byl jeden z kandidátů jako prozatímní šéf zvýhodněn. A Zavoral se o místa řádného ředitele podle všeho hodlá ucházet. Rada se ke konkrétním jménům nevyjadřovala. „Na dopolední neveřejné schůzi předsednictva přinesou členové rady své tipy, a pokud se dohodneme, mohli bychom prozatímního ředitele jmenovat odpoledne na veřejném zasedání,“ vysvětlil mluvčí a místopředseda rady Jiří Vejvoda.

„Přikláníme se k tomu, aby to byl někdo zevnitř rozhlasu, mimo jiné také proto, že nás nyní čeká jednání o rozpočtu rozhlasu na příští rok, a je lepší, aby se v tom prozatímní ředitel orientoval,“ konstatoval. Zda vůbec bude prozatímní šéf zvolen, není jisté. Může se to stát také o týden později. Rada každopádně musí prozatímního ředitele vybrat do data 3. listopadu, ke kterému rezignoval dosavadní ředitel Duhan.

Rada bude řešit další spornou smlouvu
Duhan rezignoval přede dvěma týdny jen těsně předtím, než měla rada jednat, zda porušil zákon tím, že v rozhlase zaměstnal i svého syna. Zákon to nedovoluje, takže by jej rada patrně stejně odvolala. Radní dnes budou řešit další problém – vedení rozhlasu uzavřelo loni v dubnu smlouvu s bývalým šéfem Rady ČRo Tomášem Ratiborským na poradenské služby za třicet tisíc korun měsíčně. Podle zákona ale členové rady nemohou během dvou let po skončení mandátu uzavřít s ČRo jakýkoli pracovněprávní vztah. Ratiborského mandát přitom skončil jen dva týdny před podpisem smlouvy o poradenství.