Schváleno. Nový standard TV vysílání začne v Česku platit v roce 2021

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Česko přejde na digitální televizní standard DVB-T2 k 1. únoru 2021. Vyplývá to ze Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda.

Přechod na nový standard umožní uvolnit část kmitočtového pásma užívaného pro televizní vysílání pro rozvoj vysokorychlostního internetu. Případná aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, které se v pásmu 700 MHz uvolní, by mohla vynést přes 4,6 miliardy korun.

Česko by mělo zahájit přechod pozemního digitálního vysílání z nynějšího standardu DVB-T na DVB-T2 v druhé polovině letošního roku. Mládek dnes dále uvedl, že ministerstvo průmyslu v souvislosti s přechodem na nový standard digitálního vysílání na podzim zahájí informační kampaň.

Podle strategie si přechod vyžádá celkové náklady mezi 871 miliony a 1,05 miliardy korun. Náklady budou souviset jak se změnou technologií a potřebou provozovat dvě přechodové sítě, tak s analýzami, monitoringem a informační kampaní. Ta bude upozorňovat spotřebitele na nutnost pořídit si televizní přijímač nebo set top box schopný přijímat signál v DVB-T2.

Náklady budou hrazené z radiokomunikačního účtu, kam by měl plynout výnos ze zvýšeného výběru poplatků za využívání rádiových kmitočtů, a částečně z rozpočtu ministerstva průmyslu a obchodu. Bez započtení výnosů aukce mají být čisté výnosy přechodu pro stát mezi 109 a 295 miliony korun.

Přečtěte si:

Terestrické vysílání má nyní podíl na distribuci TV signálu k divákům kolem 60 procent. Zbytek připadá na kabelové a internetové televize a satelitní vysílání.

DVB-T2 umožňuje vysílat více programů ve vyšší kvalitě na nižším množství frekvencí. Celkem DVB-T2 umožní vysílání šesti celoplošných multiplexů místo dosavadních čtyř.

Vybavenost domácností televizory, které umožňují příjem signálu DVB-T2 HEVC, je podle dřívějšího vyjádření vedoucího expertní skupiny MPO pro digitalizaci Pavla Dvořáka nyní téměř nulová.

Lidé zatím televizory pro DVB-T2 příliš nekupují. Podmínky DVB-T2 splňuje podle Tomáše Krátkého z Euronicsu přibližně 70 procent nových TV na trhu, u některých z nich ale bude zřejmě zapotřebí přehrání softwaru.

„Ceny televizí vybavené tunerem DVB-T2 H.265 se pohybují od necelých 9000 korun. Televizory s úhlopříčkou kolem 100 cm začínají na 10 500 korunách,“ uvedl Krátký letos v dubnu. Ostatní televize budou potřebovat set-top box, jehož cena by se měla pohybovat v řádu stokorun.