Šéf představenstva ČSA Moreels rezignoval, nahradil ho Josef Sinčák

Jozef Sinčák

Jozef Sinčák Zdroj: Jan Sindelar

Předsedou představenstva Českých aerolinií se stal jeho dosavadní místopředseda Jozef Sinčák. Odcházející šéf Philippe Moreels předložil na dnešním zasedání představenstva dopravce svou rezignaci. Svůj zájem odejít z ČSA nicméně oznámil už loni v říjnu.

Sinčák do Českých aerolinií přišel z Letiště Praha, kde byl výkonným ředitelem divize pro obchod a korporátní služby a místopředsedou představenstva. V aerolinkách poté zastával post ředitele pro obchod a marketing a od října 2013 byl také členem představenstva jak Českých aerolinií, tak Českého Aeroholdinu, pod něhož ČSA i pražské letiště spadají.

Spolu s Moreelsem a šéfem informačních a komunikačních technologií Aeroholdingu Josefem Adamem byl ale na konci června z vedení státní společnosti odvolán.

Moreels působil ve vedení ČSA od roku 2009, od dubna 2011 byl předsedou představenstva a prezidentem Českých aerolinií. Před angažmá u státního leteckého dopravce působil jako člen představenstva a vrchní ředitel ČSOB.

Zeštíhlovací kůra zatím nepomohla
Moreels působil v ČSA v době zeštíhlovací ozdravné kůry, kterou dopravce procházel poté, co stát jeho ztrátové hospodaření podpořil 2,5miliardovým úvěrem. V roce 2010, kdy restrukturalizace firmy začala, čítala flotila ČSA pět desítek letadel a aerolinie zaměstnávaly zhruba 3300 lidí. V současnosti zaměstnávají necelých 900 zaměstnanců a provozují 24 letounů. Přes veškeré ozdravné kroky je ale provoz tuzemské společnosti dlouhodobě ztrátový. Vloni ČSA vykázaly ztrátu 922 milionů korun.

Kromě obměny na nejvyšším postu v ČSA dnes valná hromada ČSA zvolila předsedu Českého Aerohlodingu Václava Řehoře a člena představenstava Aeroholdingu Petra Pavelce do dozorčí rady ČSA. Kromě nich zůstává v tříčlenné radě Won Te-čo, který v kontrolním orgánu zastupuje minoritního vlastníka, aerolinie Korean Air.

Tříčlenné je i představenstvo Českých aerolinií. Kromě Sinčáka, který bude mít na starosti řízení společnosti, obchod a marketing, v něm bude zasedat místopředseda Martin Štolba zodpovědný za oblast provozu a Josef Adam zodpovědný za řízení controllingu a vztahu se zákazníky.

Jozef Sinčák: Kyjevská letecká linka propadla o čtvrtinu