Soud pustil z vazby muže podezřelého z miliardového daňového úniku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Brněnský soud pustil na kauci 9,5 milionu korun z vězení Daniela Rudzana, který je jedním z hlavních podezřelých v případu údajného daňového úniku za 2,3 miliardy. Týdeníku Euro tuto informaci potvrdil Rudzanův advokát Jaroslav Ortman.

Daniel Rudzan měl být podle detektivů z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality pravou rukou perského lékaře Shahrama Abdullaha Zadeha. Perský byznysmen měl podle obžaloby Aleše Sosíka z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, spolu s dalšími 14 podezřelými, vytvořit síť téměř sedmdesáti firem s nastrčenými bílými koňmi, která do České republiky dovážela pohonné hmoty ze Slovinska Německa.

Šlo o takzvaný pronájem oprávněného příjemce. Pohonné hmoty, dovážené ve velkém množství, před českými hranicemi prodali z daňového režimu, zaplatili nákupní cenu i spotřební daň. Konečné dodanění, tedy včetně DPH, pak bylo na koncových příjemcích.

Zadehova skupina měla podle vyšetřovatelů obrat stát na daních o 2,5 miliardy korun, protože za víc než 409 milionů litrů paliva uhradila pouze necelé dva miliony korun. S tím ale nesouhlasí obhájci obviněných, tvrdí, že problémy nastávaly u koncových příjemců a oni jako prostředníci nemohou za toto jejich jednání nést odpovědnost.

Nebývale vysoká kauce

Kauci nabízel soudu i Shahram Abdullah Zadeh, v českých soudních dějinách nebývalé vysokou – 80 milionů korun. Ta, ale na rozdíl od Rudzanovy, na kterou se skládali příbuzní a přátelé, přijata nebyla.

Případ stojí z velké části na svědectví jistého Petra Pfeifera, který měl pro skupinu pracovat. V jeho výpovědi jsou ale zásadní rozpory. Týdeník Euro proto žalobci Sosíkovi položil několik otázek. Jeho nadřízený na ně ale odmítl zareagovat.

„Na vaše otázky bohužel nemohu poskytnout odpovědi. Tuto kauzu nebudeme v této chvíli podrobněji komentovat,“ odpověděl týdeníku Euro ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda.