Spolumajitel Primy MTG propustí 300 lidí, hlavně ve Skandinávii

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer

Generální ředitel FTV Prima Marek Singer Zdroj: CTK/Michal Krumphanzl

Poloviční majitel tuzemské druhé největší komerční stanice Prima, švédská skupina MTG, se pustí kvůli snahám o úspory do restrukturalizace. Její součástí je i zrušení zhruba tří set pracovních pozic ve Švédsku, Norsku, Dánsku a Velké Británii. Cílem je směřování k pokračující digitální transformaci, podpora investic do stávajícího byznysu skupiny a umožnit tak skupině nadále generovat zisk, uvedl prezident MTG Jørgen Madsen Lindemann.

„Nastoupili jsme cestu k transformaci skupiny za účelem zachytit rychlé změny ve spotřebitelském chování a prostředí videozábavy,“ uvedl Lindemann s tím, že dnes oznámené změny navazují na květnové zprávy MTG o změnách ve struktuře vedení skupiny. Ty se tehdy dotkly i nynějšího šéfa Primy Marka Singera, který do té doby dva roky zastával post výkonného viceprezidenta MTG pro střední a východní Evropu. Od května se opět vrátil do čela Primy na plný úvazek.

Náklady na restrukturalizaci by se měly pohybovat ve výši zhruba 700 milionů švédských korun (zhruba dvě miliardy korun). Zhruba šedesát procent nákladů bude souviset s propouštěním, dvě pětiny na snížení nákladů celé MTG. Změny budou mít dopad i na cash flow skupiny, a to ve výši zhruba 550 milionů švédských korun. Na druhou stranu by změny měly přinést úspory ve výši 600 milionů švédských korun ročně. Výsledek restrukturalizace by se podle Lindemanna měl částečně projevit v průběhu příštího roku, naplno pak v roce 2017.

Celá MTG se přitom ve druhém čtvrtletí letošního roku propadla do čisté ztráty 58 milionů švédských korun, zatímco ve stejném období loni dosáhla zisku 307 milionů. Ztráty firma provozující bezplatné stanice v jedenácti zemích a placené kanály v osmi státech dosáhla i přes růst tržeb. Příjmy skupiny od dubna do června meziročně stouply o procento na 4,2 miliardy švédských korun.