Spořitelna mění šéfy úseku realitních obchodů

Česká spořitelna

Česká spořitelna

Českou spořitelnu (ČS) opouštějí dva vrcholní manažeři, kteří měli v minulých deseti letech na starosti financování developerských projektů, Kamil Kosman a Petr Merežko. Kosman, který byl ředitelem úseku realitních obchodů ČS, opustil banku před dvěma týdny. „Odejdu ke konci tohoto měsíce,“ potvrdil včera E15 další výměnu bývalý Kosmanův zástupce Merežko. Podle svých slov nyní chystá delší pracovní pauzu, kterou vyplní cestováním.

„Oba odcházejí přijmout jiné výzvy mimo skupinu Erste. Kdo bude tvořit nový management realitního businessu, oznámíme v nejbližích dnech,“ sdělila ředitelka komunikace ČS Klára Gajdušková.

Podle informací E15 přesuny na manažerských pozicích souvisejí s nedávnými změnami ve struktuře mateřské Erste Group. Skupina letos vytvořila novou nemovitostní divizi Erste Group Immorent, která v Česku propojila realitní obchody spořitelny s činností developera a poskytovatele leasingového financování Immorent ČR. V Praze Immorent staví například kancelářský projekt Futurama.

Kosman působil rovněž v novém vedení Erste Group Immorent ČR. Jednatelem firmy je bývalý šéf tuzemského Immorentu Tomáš Velemínský.

Spořitelna financovala v uplynulé dekádě řadu developerských, a zejména rezidenčních, projektů. Banka je jedním z největších věřitelů společnosti ECM, jež skončila v konkurzu. Štědře poskytovala úvěry také například developerské firmě Sekyra Group.