Srovnej a ušetři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Ceny elektřiny i plynu od nového roku popět narostly, a i když zdražení proudu není tak výrazné, jak se původně očekávalo, domácnosti si v závislosti na spotřebě připlatí stovky korun ročně. Způsobů, jak ušetřit, je přitom celá řada – v první řadě je to změna dodavatele elektřiny a plynu. Nejvýhodnější nabídku se vyplatí vybírat pomocí nezávislých srovnávačů cen.

Každá domácnost si dodavatele energií může zvolit sama, a přestože se ještě nedávno většina z nás obávala složitosti celého procesu, počet lidí, kteří se ke změně odhodlají, stále roste: jen dodavatele elektřiny například za posledního půl roku změnilo více než 182 tisíc domácností. Jednotliví prodejci se v atraktivnosti nabídek doslova předhánějí, vyznat se v nich a porovnat všechny jejich klady a zápory však nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá. Nedejte na podomní obchodníky, kteří nabízejí služby pouze jednoho dodavatele a vehementně tvrdí, že právě jejich nabídka je ta nejvýhodnější, přičemž vám úsporu ani nevyčíslí. Vybrat levnější tarif a zbytečně nepřeplácet své účty za energie vám mnohem spolehlivěji pomohou jednoduché srovnávače cen na internetu.

Projekty, jako je například Usetreno.cz, Zmenaelektriny.cz či Cenyenergie.cz, uživatele nenutí k žádným bezhlavým změnám. Jejich cílem je „jen“ informovat o cenách, dostupných tarifech elektřiny a plynu či aktuálních akcích. Rozdíly mezi jednotlivými kalkulačkami přitom nejsou velké: nikde není potřeba vyplňovat složité formuláře ani procházet komplikovanými ceníky dodavatelů, stačí několik klinutí myší – a dostanete jasnou odpověď, zda se vám změna vyplatí. Navíc, pokud už si nového dodavatele elektřiny či plynu vyberete a rozhodnete se k němu přejít, nemusíte se obávat složitého papírování – většinou za vás celou změnu i zdarma vyřídí: připraví smlouvu a předají ji novému dodavateli, který dá následně výpověď tomu stáinternetové vajícímu. „Vy se skutečně nemusíte o nic starat,“ shrnuje majitel portálu Usetreno.cz David Nevečeřal.

Srovnání srovnávačů

I když však zmíněné weby nabízejí velmi podobný servis, pár rozdílů se mezi nimi najde. Zatímco některé portály nabízí pouze srovnání cen elektřiny a plynu, na webu Cenyenergie.cz získáte informace i o cenách tepla či o tom, kolik zaplatíte v jednotlivých městech ČR za vodu. Stránky Usetreno.cz pak jsou ještě dál. Kromě kalkulačky energií nabízí i srovnání finančních produktů – hypoték, pojištění, spořicích účtů či půjček. Z uživatelského hlediska jsou všechny zmíněné weby srovnatelné a v zásadě povedené – přehledná kalkulačka na vás vyskočí hned na první straně, v případě, že neznáte přesnou sazbu, nabídnou vám jejich seznam, respektive poradí, kde ji na faktuře hledat. Projekty Usetreno.cz a Cenyenergie.cz navíc umějí i „přibližné“ kalkulace pro případ, že neznáte ani sazbu, ani přesnou spotřebu: stačí zvolit místo odběru, hlavní využití energie, velikost domu či bytu a počet jeho obyvatel.

Naproti tomu například ke srovnávači cen na stránkách Energetického regulačního úřadu (www.eru.cz) je potřeba se takzvaně proklikat, nenajdete jej ani v menu. Kalkulačka sice nehýří barvami ani nápaditostí a zadávání vstupních údajů je trochu těžkopádné (nejprve je kupříkladu potřeba zvolit typ odběru, aby vás srovnávač „pustil“ k zadání místa, respektive sazby, dodavatele atd.), ale svou funkci plní dobře. Srovnávač koneckonců není primární náplní stránek ERU, jako je tomu v případě ostatních výše zmíněných webů, a oproti „konkurenci“ má jiné klady: v záložce Detail výpočtu platby například najdete opravdu detailní rozpis platby za silovou elektřinu, za distribuci či za ekologickou daň.

Články, diskuse i poradna

Kalkulačku a rozsáhlou databázi tarifů doplňuje na většině srovnávacích webů bohatý informační servis, který vám pomůže třeba s orientací ve faktuře za elektřinu, případně vysvětlí, co je to tzv. noční proud. Bez výjimky tu najdete i záložky s často kladenými dotazy či sekci „dodavatelé“, která nabízí informace o tom, čím se jednotlivé společnosti prodávající elektřinu a plyn odlišují. Web Cenyenergie.cz navíc obsahuje diskusní fórum, kde si mohou čtenáři vyměňovat zkušenosti se službami operátorů, náklady za energie a podobně; prakticky totožný servis nabízí takzvaná Energetická poradna, která funguje na Usetreno.cz.

Změnou dodavatelů energií je možné ušetřit i tisíce korun ročně. S internetovou kalkulačkou navíc srovnání tarifů zabere jen pár minut a bez starostí bude i proces přechodu od jednoho dodavatele k jinému. Pokud si přece jen chcete vše vyřídit sami, nezapomeňte dobře zkoordinovat termíny. A rozhodně se vyplatí například počítat s určitou výpovědní lhůtou u stávajícího dodavatele.