Stratosféra skončila s pánským časopisem FHM

Časopis FHM (For Him Magazine)

Časopis FHM (For Him Magazine) Zdroj: Profimedia.cz

Stratosféra s říjnovým číslem časopisu pro muže FHM, které je právě na stáncích, ukončila vydávání tohoto titulu. Informoval o tom dnes ředitel vydavatelství Antonin Herbeck. Měsíčník FHM v Česku vycházel od roku 2008.

„S říjnovým číslem časopisu FHM vypršela licence, kterou naše vydavatelství mělo uzavřenou se společností Bauer Media UK. Obě strany se dohodly na ukončení vydávání titulu k tomuto datu,“ uvedl Herbeck. Velká část čtenářů se podle něj přesunula na web Stratosféry jenpromuze.cz, který podle Google Analytics každý den navštěvuje 50 tisíc mužů.

FHM mělo před čtyřmi lety zaútočit na podobně zaměřený časopis Maxim od Burda Media 2000, který je s více než 180 tisíci čtenáři na vydání lídrem na trhu pánských magazínů. O polovinu méně čtenářů mají podle dat Media Projektu za letošní půlrok tituly Playboy vydavatele Playpress a ForMen od Mladé fronty. Přes 60 tisíc čtenářů na vydání registruje Esquire, který stejně jako FHM, jenž do průzkumu nebyl zahrnut, vydává Stratosféra.

FHM je druhým titulem zaměřeným na muže, který Stratosféra ukončila. Loni po osmi letech na trhu skončil časopis Stuff, který přinášel technické novinky doplněné fotkami modelek. V roce 2006 přestala Sanoma vydávat časopis Men's Health. Na českém trhu se neudržel ani časopis Penthouse, který se přestal vydávat v roce 2003 a následně byl nahrazen titulem X-Max.

Časopis FHM, který je zkratkou názvu For Him Magazine (Časopis pro něj), vychází ve Velké Británii od roku 1985. Magazín je známý žebříčkem stovky nejvíce sexy žen, který je každý rok sestavován ze světově známých celebrit. FHM seznam představil poprvé v roce 1995, kdy v anketě zvítězila německá modelka Claudia Schifferová.