Strojírenské firmy si stěžují: Absolventi nemají chuť pracovat

Francouzský výrobce leteckých dílů a motorů Safran

Francouzský výrobce leteckých dílů a motorů Safran Zdroj: Safran

Výroba zařízení pro pivovary v Pacovských strojírnách
Výroba zařízení pro pivovary v Pacovských strojírnách
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
10
Fotogalerie

Strojírenské firmy za největší nedostatek absolventů považují malou praxi při škole. Při jejich přijímání do zaměstnání se rozhodují především podle zájmu o obor a chuti pracovat

Ukázal to průzkum mezi stovkou ředitelů strojírenských firem, který byl zveřejněn na dnešní konferenci Budoucnost technického vzdělávání. Právě pracovní návyky přitom mladým lidem chybí, řekl ředitel společnosti Cooper-Standard Jan Barák.

Je přesvědčen o tom, že k rozvoji spolehlivosti, zodpovědnosti a dalších potřebných dovedností může vedle rodiny a školy přispět také sport. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se chce více věnovat rozvoji sportu na středních školách. Mimo jiné plánuje pro střední školy zorganizovat obdobu soutěží o Pohár ministryně školství, které jsou určeny žákům základních škol.

Podle údajů Svazu průmyslu a dopravy chybí v technických oborech 140 000 zaměstnanců. Hlavní příčinou nedostatku absolventů je podle průzkumu nízký počet žáků, kteří školu dokončí. Řada z nich také odchází mimo obor. Ministryně připomněla, že roli také hraje obecně menší počet dětí ve věku středních škol.

Upozornila na to, že letos řada škol zaznamenala zvýšený zájem o technické obory. Někde byl převis uchazečů, takže školy musely některé odmítat. Kapacity se ve spolupráci s kraji nepodařilo pružně "přifouknout", doplnila Valachová.

Nedostatek pracovníků v technických oborech ale podle ní není možné řešit jen v počátečním vzdělávání. Považuje za nezbytné také změnit systém vzdělávání dospělých. Chce více spolupracovat s Úřadem práce ČR, aby se školy mohly více zapojit do nabídek rekvalifikací.

Nedostatek absolventů cítily tři čtvrtiny oslovených strojírenských firem. Většina podniků se nepotýká s tím, že uchazeči o zaměstnání nechtějí nastoupit kvůli nízké nabízené mzdě. "Pouze třetině firem se často stává, že uchazeči z tohoto důvodu odmítnout," uvedl Jiří Vacek, ředitel společnosti CEEC Research, která průzkum v říjnu provedla.