The Financial Times možná změní majitele. Skupina Pearson zvažuje prodej

Budova The Financial Times v New Yorku

Budova The Financial Times v New Yorku Zdroj: CC BY-NC 2.0: David Jones via Flickr

Britská mediální skupina Pearson zkoumá možnost prodeje ekonomického listu Financial Times (FT) a o deník již vyjádřili zájem potenciální kupci. Agentuře Bloomberg to dnes řekly informované zdroje. Pearson by podle nich mohl prodejem listu získat až miliardu liber (38,9 miliardy korun).

Zdroje uvedly, že o Financial Times by mohl mít zájem německý mediální koncern Axel Springer, ale také investoři z Evropy, Blízkého východu či Asie. Pearson ani Axel Springer se ke zprávě nechtěly vyjadřovat.

FT je součástí vzdělávací divize Pearson, jejíž výnosy loni činily 1,15 miliardy liber. Skupina vede diskuse o prodeji Financial Times střídavě už léta a debaty na toto téma se v poslední době zintenzivnily kvůli oslabení vzdělávací divize, která trpí poklesem počtu vysokoškoláků v Americe a snížením prodeje učebnic.

Podle zdrojů společnost o prodeji nerozhodla a může to dopadnout i tak, že si list ponechá. Loni měl Financial Times kolem 720 tisíc předplatitelů. Z toho 70 procent jich má předplacenou digitální verzi listu.