Ťoka na postu šéfa české Skansky nahradí Polák Wieczorek

Nový šéf Skansky Roman Wieczorek

Nový šéf Skansky Roman Wieczorek Zdroj: Skanska

Novým ředitelem obchodní jednotky Skanska v České republice a na Slovensku se od 8. prosince 2014 stává Roman Wieczorek. Na postu nahradí Dana Ťoka, který byl jmenován novým ministrem dopravy České republiky.

Wieczorek současně zůstává ve funkci Executive Vice President v rámci Senior Executive Teamu (SET) společnosti Skanska AB, odpovědného za stavební jednotky ve střední Evropě.

Na pozici Executive Vice President ve Skanska AB působí od roku 2010. Jeho odpovědností byla kromě rozvoje podnikání v centrální Evropě také oblast etiky, a to napříč celou globální skupinou Skanska.

Bohaté zkušenosti

V minulosti působil Wieczorek ve stavební jednotce Skanska Polsko, kde vykonával různé funkce od ředitele pobočky, výkonného ředitele divize až po generálního ředitele a předsedu představenstva. Do společnosti Skanska nastoupil roku 1998.

Změna na postu statutárního ředitele nijak nezmění strategické směřování společnosti Skanska. „I nadále budeme rozvíjet naši regionální působnost v Česku a na Slovensku, důsledně prosazovat bezpečnost a budovat firemní kulturu založenou na etických hodnotách a naprosté transparentnosti,“ říká Wieczorek.

„Vzhledem k tomu, že jsem poslední čtyři roky zodpovědný za rozvoj podnikání ve střední Evropě, znám zaměstnance, organizaci i trh v České a Slovenské republice velice dobře,“ dodává.

Letos nejvíc veřejných zakázek

Skanska patří k největším stavebním společnostem v Česku. Podle aktuální analýzy společnosti ÚRS Praha získala během letošních prvních deseti měsíců roku od veřejné správy 87 zakázek za více než 5,35 miliardy korun, což je nejvíce ze stavebních společností.

Skupina Skanska v Česku zahrnuje společnosti Skanska, Skanska Reality a Skanska Property Czech Republic. Celá skupina se loni kvůli odpisu aktiv propadla do ztráty 888 milionů korun, o rok dříve měla zisk po zdanění 357 milionů korun.

Podle společnosti hospodářský výsledek ovlivnilo také to, že manažeři jedné z divizí údajně účetně zkreslovali výsledky. Skansce loni meziročně klesly i tržby ze stavební činnosti, a to o 23 procent na 12,4 miliardy korun.