Travel Service poslal do ČSA právníka Kohoutka

Augustin Kohoutek, advokát Pelikán Krofta Kohoutek

Augustin Kohoutek, advokát Pelikán Krofta Kohoutek Zdroj: E15 Michael Tomes

České aerolinie vyměnily dva ze tří členů dozorčí rady. Travel Service, který nedávno v tuzemské letecké společnosti převzal 34procentní podíl, bude zastupovat Augustin Kohoutek, společník advokátní kanceláře Pelikán Krofta Kohoutek. Za státní Český Aeroholding bude v dozorčí radě zasedat Michal Požár, který je rovněž členem dozorčí rady Aeroholdingu.

Změny v dozorčí radě schválila v pátek valná hromada společnosti. Podle mluvčího ČSA Daniela Šabíka šlo o formální akt spojený s avizovanými změnami v kontrolním orgánu způsobenými majetkovým vstupem Travel Service do Českých aerolinií. Složení představenstva leteckého dopravce zůstane stejné, dodal mluvčí.

Z původního složení dozorčí rady zůstal pouze zástupce Korean Air Won Te-čo. Odešli předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř a člen představenstva Petr Pavelec.

Travel Service patří do skupiny Unimex Group vlastněné Jiřím Šimáněm a Jaromírem Šmejkalem. Dalšími z významných akcionářů jsou podnikatel Roman Vik a cestovní kancelář Canaria Travel. Firma, která na trhu působí od roku 1997, je lídrem v charterové dopravě v Česku, na Slovensku a v Maďarsku. Významný podíl trhu má také v Polsku. V roce 2013 zvýšil Travel Service zisk na 158 milionů korun při tržbách dosahujících 14 miliard korun.

ČSA prodělaly v roce 2013 téměř miliardu korun. Letošní ztrátovou zimní sezonu musel Český Aeroholding sanovat podporou 152 milionů korun. ČSA v letošní letní sezoně počítá s provozem 17 letounů. Hlavní část flotily ČSA tvoří devět letadel Airbus A319, dále provozuje jeden dálkový A330 a sedm vrtulových ATR.