TV Barrandov odstartuje Johnův pořad Bez cenzury

Radek John (foto E15)

Radek John (foto E15) Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

Investigativní pořad Radka Johna "Bez cenzury," jehož první díl TV Barrandov odvysílá v úterý večer, každý týden nabídne tři reportáže v široké žánrové paletě. První díl se zaměří mimo jiné na kauzu solárních elektráren. V tiskové zprávě to uvedla TV Barrandov. Návrat politika Johna k novinařině vyvolal řadu negativních reakcí.

John, který v minulosti vedl ministerstvo vnitra a byl předsedou strany Věci veřejné, v rámci aktivní politiky stále zůstal poslancem ve Sněmovně. V novém pořadu bude působit jako moderátor, dramaturg i reportér. Návrat Johna k novinářské práci právě vzhledem k jeho politické aktivitě vyvolal negativní ohlas především u novinářů tištěných médií, které stejně jako TV Barrandov patří do portfolia firmy Empresa Media. I přes ujištění vydavatelství, že s redakcí John nebude mít nic společného, někteří z nich, jako například komentátor časopisu Týden Martin Fendrych, dali výpověď.

John se při přípravě pořadu, ve kterém budou řešit i praktiky lichvářů nebo korupční kauzy, inspiroval v zahraničí. „Nikdo nevymyslí lepší schéma investigativního pořadu, než jsou tři reportáže. Už dávno na to přišli v americkém pořadu 60 Minutes,“ uvedl John, který byl dlouhá léta tváří podobného pořadu TV Nova „Na vlastní oči.“ Ten se po několikaleté pauze loni v září vrátil na obrazovky. Na politické, ekonomické i společenské kauzy se zaměřuje i investigativní pořad České televize „Reportéři ČT.“

Pořad „Bez cenzury“ se chce od konkurenčních pořadů odlišit zejména tím, že nebude mít žádné studio. Všechny kauzy se budou natáčet v exteriérech, což podle tvůrců podtrhne reálnost kauz, které se v reportážích odhalují.