V Itálii vznikne fúzí jedno z největších vydavatelství Evropy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: atoslombardini.com

V Itálii vznikne nový gigant v oblasti tištěných médií. Automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) se dohodla s firmou CIR Holding na spojení jejich vydavatelských skupin Itedy a Gruppo Editoriale L'Espresso. Nová skupina bude vydávat dva z největších italských deníků, La Stampa a La Repubblica, a zařadí se mezi největší vydavatelské skupiny v celé Evropě.

Spojení bude největší konsolidací italských tištěných médií od nástupu digitalizace a zpřetrhá tradiční sféru vlivu v tomto odvětví. Pro automobilku FCA to bude znamenat odchod z domácího vydavatelského sektoru a možnost zaměřit se více na hlavní aktivity, tedy výrobu aut, napsala agentura ANSA.

L'Espresso je největší veřejně obchodovaným vydavatelem v Itálii podle tržní kapitalizace.

Podle návrhu by FCA měla vlastnit zhruba 16 procent sloučené společnosti. CIR bude patřit více než 40 procent. Podle zdrojů mají příjmy sloučené skupiny činit 750 milionů eur (20,3 miliardy Kč). Fúze by měla být dokončena do 30. června.

List La Repubblica byl založen v roce 1976 a je spíše levicového zaměření. La Stampa poprvé vyšla v roce 1867 v průmyslovém severoitalském městě Turín a je považována za hlas miliardářské rodiny Agnelliů, zakladatelů Fiatu.