V Praze vznikne pobočka Vietnamské tiskové agentury VNA

Vietnamský prezident Truong Tan Sang

Vietnamský prezident Truong Tan Sang Zdroj: ctk

Vietnam otevře v Praze stálou kancelář Vietnamské tiskové agentury (Vietnam News Agency; VNA). Půjde o třicátou zahraniční pobočku VNA, která je jedinou zpravodajskou agenturou Vietnamské socialistické republiky, zodpovědnou za publikování oficiálních informací a dokumentů. Na českém trhu působí víc než deset zahraničních agentur včetně světových lídrů jako Reuters, AP nebo AFP.

Pražská pobočka VNA bude mít za úkol poskytovat informace o Česku, o vztazích Vietnamu a ČR s ostatními zeměmi nebo o vietnamské komunitě v zemi, sdělil Tran Quang Vinh z vietnamské agentury. Po dobu tří let v ní budou zaměstnáni tři novináři, kteří budou vytvářet zpravodajský obsah pro televizi, noviny, rozhlas nebo elektronická média.

Oficiální spuštění kanceláře se uskuteční u příležitosti návštěvy vietnamského prezidenta Truong Tan Sanga, který přijel do Česka na pozvání prezidenta Miloše Zemana. Oba státníci spolu v pondělí jednali mimo jiné o odstranění administrativních potíží, které brání českým firmám při obchodování s Vietnamem. Český prezident rovněž vyzdvihl vietnamskou komunitu v zemi.

V Česku podle informací ČTK mají v současnosti pobočky zahraniční agentury jako AFP, ANSA, AP, Bloomberg, DPA, Nová Čína, Reuters, RIA Novosti nebo TASS. V zemi obchodně působí také obě slovenské agentury TASR a SITA a tradičně rakouská APA, které tu ale vždy nemají stálé zpravodaje.