Vláda bude mít hlavního vědeckého poradce. Bude jím bývalý rektor Fiala

Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: ctk/Lubos Pavlicek

Premiér Petr Nečas zřídil pozici hlavního vědeckého poradce předsedy vlády. Stane se jím bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala. Nečas to oznámil v Brně, kde se účastní zahajovací konference Středoevropského technologického institutu (CEITEC). Fiala řekl, že se zaměří například na revizi metodiky hodnocení a financování výzkumu a vývoje. Konkrétní cíle zatím Fiala zveřejnit nechtěl.

Předseda vlády se podle svých slov při jmenování poradce inspiroval řadou vyspělých zemí, které mají zkušenosti s vědou, výzkumem a inovacemi. „Rozhodl jsem se, že se nechám inspirovat a zřídil jsem pozici hlavního vědeckého poradce. Na tuto pozici jsem jmenoval dlouholetého a úspěšného rektora Masarykovy univerzity profesora Fialu,“ řekl Nečas. Kvalitní výzkum a vědu považuje Nečas za klíčovou podmínku konkurenceschopnosti státu.

“(Fiala) Bude mít za úkol koordinovat veškeré vědecké a výzkumné aktivity, které souvisí s Úřadem vlády, ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, být základním komunikačním článkem mezi vládou, vládní Radou pro výzkum, vývoj a inovace a vědeckou komunitou v ČR,“ řekl Nečas.

Fiala se chce co nejrychleji seznámit se situací a navrhnout opatření, která by zefektivnila fungování výzkumu a vývoje. Za důležité považuje také nastolení rozumné a věcné komunikace. „Nepochybně jedním z velkých úkolů je důkladně prověřit způsob a metodiku hodnocení výzkumu a vývoje, a tím pádem také zasáhnout do financování, které je závislé na metodice hodnocení,“ uvedl Fiala.

Fialovým původním oborem je politologie. Rektorem druhé největší vysoké školy v Česku byl dvě funkční období, kdy škola výrazně změnila svou tvář - například vybudovala kampus v Brně-Bohunicích. Znovu už univerzitu vést nemohl. Vystřídal jej muzikolog Mikuláš Bek. Svého předchůdce přizval do nového vedení školy jeho prorektora. Fiala počítá s tím, že spolu s funkcí poradce zůstane i v křesle prorektora.