Vydavatelství Mladá fronta vydává magazín ZEN nově i v ruském jazyce

Titulní strana časopisu ZEN - Ruské vydání

Titulní strana časopisu ZEN - Ruské vydání

Mladá fronta se v květnu 2012 stala prvním tuzemským velkým vydavatelstvím, které začalo vydávat časopis v azbuce určený ruskojazyčným čtenářům.

Titul se jmenuje ZEN – Ruské vydání a jak název napovídá, jde o ruskou mutaci stylového měsíčníku ZEN, který vychází třetím rokem spolu s deníkem Mladá fronta E15. V novém ruskojazyčném vydání není jen překlopeným vydáním českého ZENu do azbuky, ale jde o časopis s texty psanými speciálně pro ruskou cílovou skupinu ruskými i českými spolupracovníky redakce.

ZEN – Ruské vydání má 100 stran a bude vycházet jako čtvrtletník v nákladu 20 000 kusů. Distribuován je v Praze, Karlových Varech, Moskvě a Petrohradu. V květnu 2012 je distribuován také na všech leteckých linkách mezi Prahou a Moskvou a na ruzyňském letišti. Svým klientům ho rozdávají cestovní kanceláře specializované na „východní trhy“. Čtenáři ho také najdou v hotelech, luxusních buticích v Pařížské ulici a na dalších celkem čtyřech stovkách distribučních míst.

ZEN – Ruské vydání je všeobecně zaměřený magazín, který v sobě spojuje vysokou grafickou úroveň s kvalitními texty. Je rozdělen na několik částí: první se věnuje ekonomickým tématům spojených s česko-ruskými vztahy, v druhé sekci jde o módu a životní styl a ve třetí o kvalitní publicistiku zaměřenou například na historii. Doplněn je o turistické tipy a zajímavosti. „Ruskojazyčná klientela – ať už jsou to turisté nebo lidé, kteří zde žijí dlouhodobě – jsou velmi zajímavou cílovou skupinou. Časopisy pro ně v ČR zatím vydávaly pouze malé subjekty, většinou bez vydavatelského zázemí. My jsme první velké vydavatelství, které tuto čtenářskou skupinu profesionálně pokrývá,“ řekl generální ředitel vydavatelství Mladá fronta David Hurta.

Novou edici ZENu připravuje tým novinářů pod vedením šéfredaktora Jana Müllera, kteří jsou podepsáni i pod „českým ZENem“. Na tvorbě časopisu s nimi dále spolupracují ruské novinářky a také bankéřka a publicistka Marie Kudrnová, která dlouhou dobu působila v Petrohradu.