Web ČT měl problémy, televize neví, jestli kvůli hackerům

Česká televize

Česká televize Zdroj: profimedia.cz

Internetové stránky České televize měly ve čtvrtek zhruba od 19 hodin problémy s dostupností. Mluvčí ČT Michaela Fričová výpadek potvrdila, odmítla ale spekulovat o tom, zda šlo o další kybernetický útok, kterým české weby čelí v posledních dnech.

Fričová před dvaadvacátou hodinou uvedla, že se ČT daří chod webu obnovovat, ale možnost dalších výpadků nevyloučila. „V tuto chvíli se nám daří postupně obnovovat provoz jednotlivých sekcí webu. Situaci nadále intenzivně sledujeme a pracujeme na tom, abychom zajistili bezproblémový chod stránek,“ řekla Fričová. Přesto je podle ní možné, že se problémy objeví znovu.

České weby od pondělka napadají hackeři. Nejdřív měly problémy zpravodajské servery, následovaly internetové stránky bank, burzy a poté potíže postihly mobilní operátory. Zda se staly obětí útoku hackerů i stránky ČT, však zatím pracovníci televize nevědí. „S ohledem na rozsah a komplexnost webu ČT nelze v tento moment s přesností říct, jaké byly příčiny výpadku internetových stránek,“ dodala mluvčí televize.

Hackeři napadají weby takzvaným DDoS útokem, což znamená, že zahltí servery takovým množstvím dotazů, že v podstatě znemožní chod počítačových serverů, na nichž webové stránky běží. Útoky na velké servery začala kvůli podezření z trestného činu neoprávněného přístupu k počítačovému systému ve spolupráci s BIS prověřovat policie.