Zakladatel Natlandu Koťátko zachránil Divadlo Na Fidlovačce

Divadlo Na Fidlovačce

Divadlo Na Fidlovačce Zdroj: CC BY SA 3.0: Chmee2 via Wikipedia

Jeden ze zakladatelů skupiny Natland Jan Koťátko opustil skupinu, jeho podíl převzal většinový vlastník firmy Tomáš Raška. Koťátko se pustil do provozování soukromého Divadla Na Fidlovačce.

Z pražského byznysu známá investiční skupina prodělala výraznou obměnu majitelů. Z firmy odešel její dlouholetý představitel Jan Koťátko. Druhým partnerem skupiny je místo něho dosavadní šéf realitních projektů Natlandu Karel Týc. Koťátko se současně hned zkraje roku objevil jako nový vlastník Divadla Na Fidlovačce.

„Pan Koťátko se po úspěšném působení v investiční skupině Natland, jejímž byl zakladatelem, rozhodl věnovat oblasti kultury a společenské odpovědnosti firem. Svůj minoritní podíl prodal majoritnímu majiteli, panu Raškovi. Cenu ani další podrobnosti této transakce nesdělujeme,“ řekl mluvčí Natlandu Pavel Lukeš.

O vlastnictví Natlandu se objevovaly informace, že přes něj protékají peníze podnikatelů typu Romana Janouška nebo Tomáše Hrdličky, kteří měli blízko k pražskému magistrátu a lokálním politikům. Natland však takovéto spekulace vždy rázně odmítal, a to i za pomoci právníků. Vlastníkem skupiny podle jejích představitelů není nikdo jiný než Tomáš Raška s Janem Koťátkem, respektive nyní Karlem Týcem.

Na poslední chvíli

Koťátko pomohl divadelníkům utéct hrobníkovi z lopaty. Grantová komise ještě minulého vedení magistrátu totiž Fidlovačce zamítla dotace. Šéfka scény Eliška Balzerová už loni na jaře oznámila, že z vedení divadla odejde. Nakonec se jí podařilo sehnat dva mecenáše.

Prvním z nich je s šedesátiprocentním podílem Koťátko, který se stal rovněž ředitelem Fidlovačky. Zbytek divadla drží nově neznámý vlastník skrytý za společností Benewell registrované na Floridě. Balzerová zůstane členkou souboru.

Töpfer odešel

U počátků novodobé historie Fidlovačky stál v roce 1998 rovněž herec a pozdější senátor Tomáš Töpfer. Obchodního podílu v divadelním podniku se však zbavil už v roce 2012. Do začátku letošního roku v něm měla majoritu Balzerová, menšinový podíl držel Boris Hlaváček.

Fidlovačce se podle posledních výsledků podařilo předloni zvýšit tržby o dvaadvacet procent na 21 milionů korun. Stejně tak scéna vybředla z předchozí ztráty a v čistém vydělala 1,6 milionu. Přesto však dluhy divadla 6,2 milionu korun stále více než dvojnásobně převyšovaly hodnotu aktiv Fidlovačky.