Zakladatelé automobilky Fiat kupují podíl v týdeníku The Economist

sídlo The Economist

sídlo The Economist Zdroj: Alison and Peter Smithson, wiki, CC BY 2.0

Britská vydavatelská společnost Pearson se dohodla na prodeji svého polovičního podílu v mediální skupině The Economist Group. Větší část podílu od ní kupuje holdingová společnost Exor italské rodiny Agnelliových, zbytek sama společnost The Economist. Ta kvůli tomu hodlá prodat svou budovu v centru Londýna. Celková transakce má hodnotu 469 milionů liber (17,7 miliardy korun).

Skupina The Economist Group vydává prestižní týdeník The Economist. Pearson už v červenci oznámil prodej deníku Financial Times (FT), což je další prestižní titul se zaměřením na ekonomiku a finanční trhy. Novým majitelem FT se stane japonská společnost Nikkei. Pearson tehdy uvedl, že se teď zaměří na oblast vzdělávání. Prodej podílu v týdeníku The Economist se očekával.

Podmínky transakce předpokládají, že Exor za zvýšení svého podílu z nynějších 4,7 procenta na 43,4 procenta zaplatí 287 milionů liber. Zbylé akcie od Pearsonu koupí zpět skupina The Economist Group, která za ně zaplatí 182 milionů liber. Skupina již oznámila, že prodá svou budovu v exkluzivní čtvrti St James's v centru Londýna, aby mohla nákup financovat. V budově měla sídlo od 60. let.

Hlavní je nezávislost

„Prioritou rady bylo zajistit nezávislost vlastnictví skupiny a nepřetržitou redakční nezávislost (časopisu) The Economist,“ uvedl předseda správní rady The Economist Group Rupert Pennant-Rea.

Exor, který je investičním nástrojem rodiny Agnelliových, drží mimo jiné kontrolní podíl v automobilovém koncernu Fiat Chrysler. Agnelliovi budou díky nejnovější dohodě největším akcionářem také v The Economist. List byl založen v roce 1843.

Prodej by se měl uskutečnit na konci letošního roku. Nejprve jej budou muset schválit akcionáři skupiny The Economist, oznámil Exor.