Zisk konglomerátu 3M vzrostl téměř o polovinu. Těžil z vysoké poptávky po respirátorech

Respirátor 3M

Respirátor 3M Zdroj: Profimedia

Respirátor 3M
2
Fotogalerie

Americký průmyslový konglomerát 3M, který mimo jiné vyrábí respirátory N95, zvýšil v prvním čtvrtletí čistý zisk o 45 procent na 1,3 miliardy dolarů (32,5 miliardy korun). Firma uvedla, že těžila z prudkého růstu poptávky po ochranných prostředcích kvůli pandemii způsobené koronavirem.

Výnosy se zvýšily o tři procenta na 8,1 miliardy dolarů. Vzrostly ale pouze ve zdravotnické divizi, která vyrábí širokou škálu zboží, od papírových náplastí po sterilizační produkty. Na celkových výnosech se podílí 29 procenty. V ostatních divizích výnosy klesly.

Společnost 3M je největším světovým výrobcem masek a po vypuknutí nemoci Covid-19 zaznamenala silný růst poptávky. V lednu firma uvedla, že globální produkci respirátorů N95, které mají schopnost zachytit až 95 procent částic ve vzduchu, zdvojnásobila na 1,1 miliardy ročně.

Firmě sice prudce vzrostla poptávka po ochranných prostředcích, pandemie však měla negativní dopad na další oblasti, varoval generální ředitel Mike Roman. Firma proto kvůli zvýšené nejistotě zrušila výhled na celý rok.

Roman přislíbil, že podnik udělá vše, co je v jeho silách, aby pomohl současnou zdravotní krizi překonat. „Mobilizujeme všechny naše zdroje,“ citovala ho agentura DPA.

Podnik má širokou škálu aktivit. Jeho produktová řada sahá od lepicích poznámkových lístečků Post-it přes autodoplňky po čistící prostředky pro domácnost, kancelářské potřeby a elektronické součástky. V době pandemie je však v centru pozornosti hlavně jako výrobce ochranných prostředků.