Honeywell možná postaví v Olomouci fabriku na respirátory. O záměru jedná s členy vlády

Společnost má závody v Olomouci a Brně. Tam zaměstnává také vývojáře, další vývojové centrum se otevřelo už v roce 1993 v Praze. Dodává komponenty pro letectví, automobilový průmysl, automatizaci a řízení pro domácnosti i průmysl.

Společnost má závody v Olomouci a Brně. Tam zaměstnává také vývojáře, další vývojové centrum se otevřelo už v roce 1993 v Praze. Dodává komponenty pro letectví, automobilový průmysl, automatizaci a řízení pro domácnosti i průmysl. Zdroj: profimedia.cz

Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) na tiskové konference po zasedání vlády 1. dubna 2020 v Praze.
Tisková konference k uvolňování opatření vlády (6. 4. 2020)
Respirátor
4
Fotogalerie

Americká společnost Honeywell zřejmě postaví v Olomouci závod na výrobu respirátorů s předpokládanou kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Vybudován by měl být do čtyř měsíců. Uvedl to vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (ANO). 

Zástupci vlády a vedení firmy jsou podle Havlíčka těsně před uzavřením dohody. Stát na výstavbu neposkytne investiční pobídku, ale zaváže se odebírat část produkce.

„Potvrzuji, že v posledních dnech intenzivně jednáme společně s premiérem Andrejem Babišem s vedením společnosti Honeywell. Jsme těsně před uzavřením dohody, v rámci které Honeywell vybuduje během čtyř měsíců závod na výrobu respirátorů s kapacitou pět milionů kusů měsíčně. Honeywell má v ČR velké průmyslové zázemí, takže by výrobna měla být situována v Olomouci, alokovala by tam 300 lidí,“ uvedl Havlíček.

Stát podle něj neposkytne firmě investiční pobídku, ale slíbí, že bude část vyrobeného zboží odebírat. „Dohoda není v režimu investičních pobídek, ale částečným odebráním produkce. Tu využijeme pro české zdravotnictví, energetiku, průmysl, pro správu hmotných rezerv a ještě budeme mít důležitý exportní artikl. Staneme se tak v této oblasti plně soběstačnými a nezávislými na dovozu,“ uvedl Havlíček.

Česká republika trpěla nedostatkem roušek i dalších ochranných pomůcek od počátku současné koronavirové krize, s přibývajícími dodávkami převážně ze zahraničí se situace postupně zlepšuje.

Náměstek ministra zdravotnictví Filip Vrubel v úterý uvedl, že strategií resortu je nakupovat hlavně české produkty a podpořit tím tuzemský průmysl a tuzemské firmy, které vzhledem k omezením a mimořádným opatřením nemohou vyrábět nebo nemají dostatečný odbyt pro své dosavadní zboží. Ministerstvo bylo v minulých dnech mimo jiné kritizováno za to, že nevyužilo nabídku českého výrobce termokamer do nemocnic.

V roce 1993 Honeywell otevřel vývojové středisko v Praze, bylo to první zařízení svého druhu mimo území USA. Další vývojáře firma zaměstnala v Brně, kam přišla v roce 2003. Kromě toho má v Olomouci a Brně výrobní závody. Mateřská společnost Honeywell International se sídlem v USA ve světě zaměstnává zhruba 130 tisíc lidí.