Zisk majitele Financial Times loni klesl. Může za to i slabší zájem o reklamu

Financial Times

Financial Times Zdroj: profimedia.cz

Britské mediální společnosti Pearson, která mimo jiné vydává list Financial Times, klesl v loňském roce provozní zisk o jedno procento na 936 milionů liber (27,3 miliardy Kč). Počet předplatitelů digitální verze listu poprvé v historii převýšil počet prodaných výtisků. V letošním roce společnost očekává stagnaci zisku a hodlá začít s restrukturalizací v hodnotě 150 milionů liber, která má zlepšit pozici její vzdělávací divize.

Na hospodaření má dopad rovněž slabší zájem o reklamu a nižší financování vzdělávání na rozvinutých trzích. Příjmy společnosti však stouply o čtyři procenta na 6,1 miliardy liber. Pearson vedle Financial Times vlastní knižní vydavatelství Penguin a je největším světovým vydavatelem vzdělávacích publikací.

Nový generální ředitel John Fallon, který se ujal funkce v lednu, varoval, že firma letos čeká pokračování obtížných podmínek. Restrukturalizace, která má posílit hlavně divizi Pearson, by měla urychlit růst firmy od roku 2015. Firma plánuje zvýšit investice hlavně do digitálních aktivit a na rozvíjejících se trzích.

Podle Johna Fallona počet online předplatných poprvé v historii listu převýšil počet prodaných výtisků. Za rok 2012 vzrostl počet předplatitelů digitální verze prostřednictvím stránek FT.com o 18 procent na téměř 316 000. Díky tomu se celkový náklad Financial Times zvýšil na 602 000. Celkem 15 procent nových předplatných přišlo prostřednictvím mobilních telefonů, které se na návštěvnosti stránek podílely 30 procenty.

Pearson loni oznámil, že spojí svoji divizi vydávající knihy Penguin Books s vydavatelstvím Random House, které vlastní německý Bertelsmann. Spojením vznikne největší vydavatel literárních knih na světě, který se bude jmenovat Penguin Random House. Analytici také často spekulují, že nový ředitel prodá divizi FT Group. Ten však dnes popřel, že by firma chtěla FT prodat, napsala agentura Reuters.