Zisk RTL loni klesl o 13,2 procenta, příjmy ale rekordně vzrostly

RTL Group

RTL Group

Čistý zisk největší evropské komerční televizní a rozhlasové společnosti RTL Group v loňském roce klesl o 13,2 procenta na 690 milionů eur (17,6 miliardy Kč). Mohla za to hlavně ekonomická krize v jižní Evropě. Firma však navzdory poklesu oznámila, že zvýší dividendu na více než dvojnásobek.

Příjmy vzrostly o čtyři procenta na rekordních téměř šest miliard eur. K růstu přispěly hlavně německé televize a produkční společnost Freemantle. Naopak RTL musela zaúčtovat odpisy podílu ve španělské divizi Grupo Antena 3, které činily 72 milionů eur. RTL provozuje 41 televizních kanálů a 34 rozhlasových stanic v deseti evropských zemích.

Majoritním akcionářem RTL je německá mediální skupina Bertelsmann s podílem 92,3 procenta. Bertelsmann minulý měsíc uvedl, že hodlá prodat část podílu v RTL a ponechat si zhruba 75 procent. To by znamenalo, že prodá až 17,3 procenta akcií RTL v tržní hodnotě 1,9 miliardy eur.

Bertelsmann dnes současně oznámil, že RTL navzdory poklesu zisku za loňský rok vyplatí dividendu 10,5 eura za akcii. Za předchozí rok dividenda činila 5,1 eura na akcii. Bertelsmann tak získá potřebnou hotovost pro financování své restrukturalizace, napsala agentura Reuters.