Po financích zlepšili odhad růstu ekonomiky také centrální bankéři

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Anna Vackova/E15

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad letošního vývoje české ekonomiky na 2,6 procenta. Zlepšila i výhled růstu pro příští rok na tři procenta. Optimismum však neprojevili jen centrální bankéři, již před týdnem v nové makronomické prognóze vylepšilo své odhady také ministerstvo financí. Posillování českého hrubéno domácího produktu očekává i Evropská komise.

„Růst domácí ekonomiky bude podpořen oživením zahraniční poptávky, nadále uvolněnými měnovými podmínkami, pozitivním nákladovým vlivem nízkých cen ropy a v letošním roce i oživením vládních investic,“ uvedl guvernér centrální banky Miroslav Singer.

Analýzy ČNB podle něj potvrzují, že propad cen ropy je pozitivním nabídkovým šokem, který urychlí růst české ekonomiky v roce 2015.

V případě cenového vývoje počítá ČNB v prvním čtvrtletí roku 2016 s inflací 1,1 procenta a ve druhém čtvrtletí s inflací 1,6 procenta. V minulé prognóze odhadovala, že inflace bude v této době již nad inflačním dvouprocentním cílem.

„Prognóza očekává nulové, respektive mírně záporné hodnoty celkové i měnověpolitické inflace v roce 2015 a jejich následné zvýšení ke dvouprocentnímu cíli během roku 2016,“ řekl guvernér.

Deflace podle Singera hrozí dočasně ve třetím čtvrtletí letošního roku, kdy se nízké ceny ropy projeví v cenách energií. „V příštím roce, který je relevantní pro rozhodování o současném nastavení měnové politiky, se však celková inflace zvýší a ve druhé polovině roku 2016 se dostane k dvouprocentnímu cíli,“ dodal.

Nízká cena ropy ale bude podle Singera z pohledu korunových cen energií zároveň částečně kompenzována pokračujícím oslabováním kurzu eura vůči dolaru.

Rizika pro odhadovaný vývoj hodnotí centrální banka jako vyrovnaná. „Míra nejistoty se však zvýšila,“ upozornil Singer. Zvýšená míra nejistoty je spojena zejména s dopady opatření Evropské centrální banky a s budoucím vývojem domácích mezd v prostředí velmi nízké inflace.

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze z konce ledna mírně zlepšilo odhad růstu domácí ekonomiky v letošním roce na 2,7 procenta. V říjnu úřad počítal s růstem o 2,5 procenta. Pro rok 2016 MF počítá s růstem o 2,5 procenta. Za celý loňský rok podle ministerstva HDP vzrostl o 2,4 procenta, první odhady za loňský rok budou v pátek 13. února.

Vyšší růst než v eurozóně

Podle dnešní prognózy Evropské komise česká ekonomika poroste v letošním roce o 2,5 procenta. Pro rok 2016 předpokládá komise v ČR ještě o trochu vyšší růst na úrovni 2,6 procenta HDP. Proti poslední podzimní předpovědi je to velmi mírné zhoršení odhadu. Deficit veřejných financí by měl v Česku letos dosáhnout dvou procent, v příštím roce 1,5 procenta HDP, uvádí komise. Inflace má letos být 0,8 procenta.

„Prognóza Evropské komise pro ČR se sice mírně zhoršila, nicméně stále by měl být růst ekonomiky znatelně vyšší než v eurozóně a celé EU, což by mělo pomoci k dalšímu mírnému přiblížení výkonu české ekonomiky k průměru unie,“ řekl ČTK analytik poradenské firmy Deloitte David Marek.

Prognóza připomíná, že Česko se loni po dvou letech vrátilo k růstu. K loňskému roku uvádí přehled komise posílení ekonomiky o 2,3 procenta. Tato obnova byla tažena především domácí poptávkou, investicemi i spotřebou domácností. V první polovině roku také exportem, který ale poté zpomalil v důsledku slabého růstu celé EU.