Počet lidí bez práce stále zůstává vyšší než před krizí, upozorňuje OECD

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Podmínky na trhu práce ve vyspělých zemích se pomalu zlepšují, nezaměstnanost však zůstává nad úrovní z doby před příchodem finanční krize, vyplývá ze zprávy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve 34 členských zemích OECD, mezi které patří rovněž Česká republika, je nyní podle zprávy bez práce zhruba 42 milionů lidí. Počet nezaměstnaných tak sice klesl z loňských 45 milionů, zůstává však o zhruba o deset milionů vyšší než v období těsně před začátkem finanční krize.

V mnoha zemích, zejména v Evropě, navíc podle OECD zůstane zaměstnanost pod předkrizovými úrovněmi až do konce příštího roku. Organizace v dnešní zprávě poukázala rovněž na vysokou úroveň nezaměstnanosti mládeže a dlouhodobé nezaměstnanosti.

Míra nezaměstnanosti v OECD v květnu podle zprávy činila 6,9 procenta, zatímco v Evropské unii dosahovala 9,6 procenta a v samotné eurozóně dokonce 11,1 procenta.

OECD předpokládá, že míra nezaměstnanosti v jejích členských zemích bude v příštích 18 měsících pokračovat v poklesu a v posledním čtvrtletí příštího roku se dostane na 6,5 procenta. V Řecku a Španělsku by však měla nadále přesahovat 20 procent.

Trendy ve vývoji růstu HDP a zaměstnanosti v jednotlivých ekonomikáchTrendy ve vývoji růstu HDP a zaměstnanosti v jednotlivých ekonomikách | OECDVývoj růstu HDP, zaměstnanosti a míry nezaměstnanosti v jednotlivých ekonomikách

„Krátí se čas k odvrácení toho, aby se jizvy způsobené krizí staly trvalými,“ uvedl generální tajemník OECD Ángel Gurría. Vyzval vlády k odvrácení trvalého nárůstu počtu lidí, kteří jsou chronicky nezaměstnaní nebo pracují pouze nepravidelně a za nízkou mzdu.

Dlouhodobá nezaměstnanost zůstává podle OECD nepřijatelně vysoká. Více než třetina nezaměstnaných v OECD je nyní bez práce minimálně 12 měsíců.

Celkový počet dlouhodobě nezaměstnaných tak dosahuje téměř 16 milionů a ve srovnání s koncem roku 2007 je vyšší o téměř 80 procent. Významným zdrojem obav podle OECD zůstává rovněž vysoká míra nezaměstnanosti mezi mládeží.

Nezaměstnaní po padesátce mají co nabídnout