Podvody a krádeže na decentralizovaných platformách přesáhly deset miliard dolarů

Webem DeFi Poly Network v srpnu otřásla krádež kryptoměn v hodnotě 610 milionů dolarů.

Webem DeFi Poly Network v srpnu otřásla krádež kryptoměn v hodnotě 610 milionů dolarů. Zdroj: profimedia

Podvody a krádeže na decentralizovaných platformách nazývaných DeFi už letos přesáhly deset miliard dolarů. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na průzkum společnosti Elliptic. Podle něj částka dosahuje zatím 10,5 miliardy dolarů (asi 233 miliard korun). Zejména prostřednictvím kryptoměn se na DeFi půjčují a spoří peníze. Technologie blockchainu umožňuje levnější a snazší přístup k finančním službám než tradiční banky, je ale neregulovaná, a skrývá proto četná rizika.

Na platformy DeFi letos proudí množství hotovosti díky masivnímu nárůstu zájmu o kryptoměny jako takové. Mnohé investory přitahuje, že by na DeFi mohli v časech historicky nízkých úrokových sazeb své peníze lépe zhodnotit.

Zároveň se ale množí případy zneužití. Od roku 2020 uživatelé podle společnosti Elliptic přišli kvůli kriminálním činům na aplikacích DeFi o 12 miliard dolarů. Většina podvodů a krádeží se udála v letošním roce, zjistil průzkum.

"Decentralizované aplikace jsou navrženy tak, aby byly důvěryhodné, protože eliminují jakoukoli kontrolu prostředků uživatelů třetí stranou,“ řekl Tom Robinson z Elliptic. "Ale stále musíte věřit, že tvůrci protokolu neudělali chybu v kódování nebo v návrhu, která by mohla vést ke ztrátě finančních prostředků," dodal.

Video placeholde
Pět důvodů, jak přijít o vše na kryptoměnách • Videohub

Hlavní platformy DeFi tvrdí, že k posílení bezpečnosti přijímají různá opatření - například pro kontrolu zranitelnosti kódu si najímají externí společnosti a přístup k uživatelským peněženkám je zajištěn z bezpečného prostředí. V současnosti je na platformách DeFi podle sektorového sledovače DeFi Pulse uloženo zhruba 86 miliard dolarů. Loni to bylo 12 miliard dolarů.

Webem DeFi Poly Network v srpnu otřásla krádež kryptoměn v hodnotě 610 milionů dolarů. Byla jednou z největších, hacker ale později téměř všechnu kořist vrátil.