Pošta, eBay nebo pochybné weby jsou minulostí. Unikátní tokeny vtáhly do virtuálních her peníze

Hrátky s penězi

Hrátky s penězi Zdroj: Tereza Kovandová

Hrátky s penězi
2
Fotogalerie

S rozvojem nových technologií, zejména blockchainu, se zrodilo celé nové videoherní odvětví – NFT hry. Zapojení unikátních tokenů do ostatních virtuálních her naopak narazilo na odpor hráčů.

Starý svět „boomerů“ byl komplikovaný. Když se jim po stovkách hodin vysedávání u World of Warcraft konečně podařilo získat vysněný a velmi cenný virtuální meč, nebylo tak jednoduché ho zpeněžit. Museli vyvěsit inzerát například na eBayi, převést peníze a následně zboží. Když si chtěli koupit nový vzhled zbraně nebo rukavic do akční hry Counter-Strike, často jim nezbylo než se uchýlit na různá pochybná on-line tržiště a jen doufat, že je tam nikdo neobere. Ještě složitější to měli vyznavači fyzického hraní. Kartičky s Pokémony nebo POG bylo nutné posílat poštou, případně se scházet na víkendových výměnných festivalech často připomínajících turecké tržiště.

Ale pak přišel blockchain. Díky němu lze všechna virtuální aktiva vydávat jako unikátní token NFT, což mimo jiné umožňuje pohodlnou směnu. A také se hraním her dají vydělávat peníze.

Nezaměnitelný token, co to je?

Video placeholde
NFT - Nezaměnitelný token • Videohub

Základem je boj

Nejslavnějším představitelem NFT her je Axie Infinity. Jde o variantu slavných Pokémonů. Hráč potřebuje poskládat tým tří potvůrek, se kterými bojuje s protivníky. Zvířátka lze vylepšovat a množit. K reprodukci jsou potřeba lektvary – ty se dají prodávat či nakupovat ve formě NFT. Případně se hráč může rozhodnout své obludy množit, šlechtit a vydělávat na jejich prodeji.

Hra se stala populární zejména v jihovýchodní Asii, kde si jejím hraním někteří lidé zajišťují plnohodnotné živobytí. Tokeny AXS, se kterými hra pracuje, měly na přelomu roku hodnotu až 160 dolarů. Letos je to ale jízda z kopce, dnes se obchodují za čtrnáct dolarů. Hackeři také letos v Axie Infinity ukradli 600 milionů dolarů, což je poměrně tradiční neduh postupně se rozvíjejícího kryptosvěta. Tržní hodnota AXS je ale stále přes miliardu dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!