Americké pivovary chtějí český chmel, kvůli neúrodě ale mají smůlu

O tuzemský chmel je zájem v Severní Americe, kvůli neúrodě ale export růst nemůže

O tuzemský chmel je zájem v Severní Americe, kvůli neúrodě ale export růst nemůže Zdroj: archiv

Tuzemským pěstitelům „zeleného zlata“ neboli chmele se otevírají další možnosti. Boom minipivovarů totiž neprožívá v posledních letech jen Česká republika, ale také Severní Amerika. Výsledkem je výrazně zvýšený zájem o český chmel, kterému ale tuzemští pěstitelé nemohou kvůli neúrodě v posledních letech vyhovět.

Chmelaři tak s napětím očekávají úrodu letošní. „Pokud se urodí, tak jistě úroveň smluvních množství stoupne. Odhadujeme, že absorpční schopnost amerického trhu by nám umožnila zvýšit export českého chmele během dvou, tří let o sto procent - a možná více,“ řekl deníku E15 obchodní ředitel největšího exportéra českého chmele, společnosti Bohemia Hop, Pavel Šponer.

O vyšším zájmu se přitom mohli chmelaři přesvědčit na nedávném tradičním veletrhu amerických řemeslných pivovarů Craft Breweries Conference ve Philadelphii. „Máme řadu nových zájemců o náš chmel ze segmentu craft breweries jak v USA, tak v Kanadě, včetně těch největších z TOP 10 až TOP 20,“ říká Šponer.

Konkrétní jména z konkurenčních důvodů nehodláme zveřejňovat. „V současnosti máme s americkými pivovary smlouvy na budoucí roky zhruba na mírně rostoucí úrovni,“ dodal.

Počty amerických minipivovarů
2012201320142015
Řemeslné (craft) pivovary 97 119 135 178
Mikropivovary 1149 1464 2041 2397
Restaurační pivovary 1155 1280 1500 1650
Celkem 2401 2863 3676 4225

zdroj: Brewers Association, USA

Kapacity českého chmelařství jsou podle Šponera prakticky vyprodány na příštích několik let. Je tomu tak i přesto, že Česko je po Německu a Spojených státech třetím největším producentem na světě. „Důvodem jsou slabé sklizně ve třech z posledních čtyř let. „Kontakty budeme udržovat. Bohužel k novému obchodu z nejbližších sklizní může dojít pouze v případě nadprůměrné úrody,“ dodal Šponer.

Sklizeň chmele v ČRSklizeň chmele v ČR | Zdroj: e15

Chmelaři se alespoň kvůli rostoucímu zájmu snaží rozšiřovat plochy chmelnic, které od devadesátých let pravidelně klesaly z více než 10 tisíc hektarů na minimum 4319 hektarů v roce 2013. Od té doby ale výměra mírně stoupá a letos dosáhla 4783 hektarů, což je nejvíce za posledních šest let. Meziročně to představuje nárůst o tři a půl procenta. Cílem pěstitelů je pak v brzkých letech opět po letech překonat hranici pěti tisíc hektarů.

Boom minipivovarů v USA
Ještě v sedmdesátých letech se počet minipivovarů ve Spojených státech pohyboval kolem stovky. Prudký nárůst nastal na přelomu desetiletí a loni jejich počet dosáhl 4225.
Téměř tři pětiny tvoří mikropivovary s roční produkcí do 18 tisíc hektolitrů, necelé dvě pětiny jsou restaurační pivovary s ještě menší produkcí. Čtyři procenta tvoří řemeslné craftpivovary s produkcí mezi 18 tisíci až sedmi miliony hektolitrů ročně.