Antimonopolní úřad trestá Globus rekordní pokutou za zneužití významné tržní síly

Globus

Globus Zdroj: profimedia

Globus
Globus
3
Fotogalerie

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal obchodní řetězec Globus. Ten porušil zákon o významné tržní síle, když nutil dodavatele k odběru účetních služeb. Musí zaplatit 183,2 milionu korun. Jedinou další sankci za sedmiletou dobu účinnosti zákona o významné tržní síle dostal Kaufland, který má zaplatit 22 milionů korun. Případ bude ale ještě řešit Krajský soud v Brně.

Rozhodnutí úřadu není pravomocné; řetězec proti němu může do 15 dnů podat rozklad „Velmi nás mrzí, že jsme zatím nedokázali ÚOHS přesvědčit o tom, že nemáme špatné úmysly. Celé situace je nám velice líto,“ řekla bez dalšího upřesnění mluvčí Globusu Pavla Hobíková. 

Společnost Globus podle antimonopolního úřadu podmiňovala obchodní spolupráci s dotčenými dodavateli uzavřením úplatné smlouvy a zapojením se do systému Markant. "V tomto systému byly dodavatelům poskytovány služby účetního charakteru, které by ale dodavatelé z vlastní iniciativy nepoptávali," odůvodňuje své rozhodnutí ÚOHS ve zprávě.

Pokud by dodavatelé na účast v systému nepřistoupili, hrozilo jim ze strany společnosti Globus jednostranné ukončení spolupráce. Nátlak na hrazení některých poplatků za účast v tomto systému Úřad označil za uplatňování zákonem zakázaného zalistovacího poplatku.

Dotčení dodavatelé však podle zjištění Úřadu v rámci zapojení do systému Markant platili i náklady na účast společnosti Globus v tomto systému, sám řetězec tak čerpal účetní a marketingové služby Markantu zdarma. ÚOHS takové jednání označuje za získávání plnění od dodavatelů bez protiplnění.

Nejde o jedinou velkou pokutou, kterou antimonopolní úřad nedávno udělil. 22 milionů má podle něj zaplatit řetězec Kaufland. Verdikt ÚOHS ale nyní neplatí. Nejvyšší správní soud případ vrátil nižší soudní instanci k dalšímu řízení. Pokutu udělil řetězci antimonopolní úřad za zneužití významné tržní síly.

ÚOHS udělené stamilionové pokuty většinou prosadit nedokázal

Výběr nejvyšších pokut, které uložil ÚOHS 
2,036 miliardy korun (2015) - Zřejmě dosud nejvyšší pokutu uložil ÚOHS stavebním firmám za kartel v zakázkách. Později byla pokuta snížena na 1,66 miliardy korun. Největší pokutu dostala firma Skanska (530 milionů), skoro půlmiliardové sankce dostaly i společnosti Strabag a Eurovia. Pokutovány byly i firmy SWIETELSKY stavební, M-SILNICE, BERGER BOHEMIA a Lesostavby Třeboň. Krajský soud v Brně letos v květnu pokutu zrušil. Firmy už ji ale musely zaplatit. Případem se ještě bude zabývat Nejvyšší správní soud, kam podal ÚOHS kasační stížnost. Pokud by úřad musel pokuty vracet, mají firmy nárok i na úroky v řádu desítek milionů korun.
979 milionů korun (2007) - Devět mezinárodních strojírenských firem dostalo v únoru 2007 vysokou pokutu za kartel. Sankce se týkala 16 společností z holdingů Siemens, Alstom, Areva, Fuji Electric, Hitachi, Japan AE Power Systems, Mitsubishi Electric, Toshiba a Nuova Magrini. V dubnu téhož roku ÚOHS společnostem Areva T&D Holding a Siemens AG pokutu snížil. Souhrnná sankce činila 941,9 milionu korun. Pokutu opakovaně řešily soudy, existenci kartelu potvrdil i Krajský soud v Brně. V dubnu 2013 Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že ÚOHS musí o výši pokut rozhodnout znovu. Loni v únoru ÚOHS řízení zastavil, protože uplynula lhůta pro uložení pokuty. Ve výsledku na tom vydělaly pokutované firmy, kterým stát musel vyplatit úroky z neoprávněně vybraných pokut a ty se vyšplhaly do milionových částek.
484 milionů korun (2004) - Pokuta za kartel šesti stavebních spořitelen, nepravomocně byla uložena v roce 2004. ÚOHS později případ překvalifikoval a pokutu snížil nejdříve na 201 milionů korun a v prosinci 2006 na 55 milionů korun. Spořitelny se obrátily na soudy, které sankci zcela zrušily.
370 milionů korun (2006) - Pokutu za údajné zneužití dominantního postavení na trhu s plynem uložil ÚOHS společnosti RWE Transgas. V březnu 2007 úřad sankci snížil, soudy ji ale poté několikrát zrušily. V roce 2014 NSS zamítl kasační stížnost RWE a potvrdil rozsudek soudu z ledna 2012, který zrušil sníženou pokutu 240 milionů korun, jeden z deliktů ale potvrdil. Případ se vrátil na ÚOHS, který v prosinci 2014 uložil RWE pokutu 39,8 milionu Kč za první delikt. Druhý se nepodařilo prokázat. Proti rozhodnutí firma podala rozklad, který ÚOHS v srpnu 2015 zamítl.
313 milionů korun (2002) - ÚOHS podezříval šest distributorů pohonných hmot (Benzinu, Shell, Agip, ConocoPhillips, OMV a Aral), že část roku 2001 jednali ve vzájemné shodě při určování cen benzinu. Sankcí se několikrát zabývaly soudy. V únoru 2014 ÚOHS definitivně zastavil řízení v této věci, více než deset let trvající spor skončil bez pokuty.
278 milionů korun (2016) - ÚOHS uložil 12 stavebním firmám za kartel ve stavebních zakázkách pokutu v souhrnné výši 278 milionů korun. Později předseda ÚOHS Petr Rafaj pokutu zvýšil na 300,7 milionu korun. Mezi pokutovanými firmami jsou Swietelsky, Hochtief, OHL ŽS, Colas CZ a další. Kartel se týkal zakázek v Jihočeském kraji a na Vysočině. Pokutu stále řeší soudy.
270 milionů korun (2008) - V červenci 2008 ÚOHS informoval, že České dráhy mají zaplatit pokutu za zneužití dominantního postavení v nákladní dopravě. Na základě rozkladu ČD úřad v květnu 2009 pokutu snížil na 254 milionů korun. V září 2014 NSS rozhodl, že pokutou se bude znovu zabývat Krajský soud v Brně. Ten v dubnu 2015 rozhodnutí ÚOHS zrušil.
210 milionů korun (2004) - Pokutu za zneužití dominantního postavení uložil v roce 2004 ÚOHS Českému Telecomu (později Telefónica O2, nyní O2 Czech Republic). Úřad sankci později snížil na 205 milionů korun. V září 2006 soud rozhodnutí potvrdil; tehdejší Telefónica podala kasační stížnost, kterou ale v červenci 2009 NSS zamítl. V lednu 2012 Telefónica neuspěla se stížností u Ústavního soudu.
183 milionů korun (2017) - Řetězec Globus dostal pokutu 183 milionů korun za porušení zákona o významné tržní síle, kterého se dopouštěl vůči některým dodavatelům potravin. Ti museli přistoupit do účetního systému Markant, který jinak nepotřebovali. Pokuta je dosud nejvyšší sankcí za zneužití zákona o významné tržní síle. Rozhodnutí není pravomocné, Globus proti němu může do 15 dnů podat rozklad.
120 milionů korun (2005) - Pekárenské firmy DELTA PEKÁRNY, ODKOLEK (nyní OK REST) a PENAM úřad v roce 2005 pokutoval za jednání ve vzájemné shodě při určování prodejních cen výrobků. Existence kartelu byla potvrzena, pokuta byla později snížena na 52,8 milionu korun. ÚOHS se případem zabýval opakovaně, v prosinci 2013 pokuty zrušil Krajský soud v Brně, existenci kartelu ale potvrdil. V listopadu 2014 ÚOHS firmám znovu uložil pokutu 52,8 milionu korun. Začátkem loňského roku rozhodl Ústavní soud o otevření případu, soudy do té doby neposuzovaly přiměřenost postupu ÚOHS při přepadových kontrolách. Letos v březnu pekárenské firmy neuspěly u Ústavního soudu s ústavní stížností proti postupu ÚOHS.